Transpirația excesivă ne dă mari bătăi de cap multora dintre noi. Atunci când suntem prezente la evenimente importante, când suntem în centrul atenției sau când ne dorim să trecem neobservate, petele de transpirație își fac apariția. Uneori transpirația este rezultatul emoțiilor sau a temperaturii înalte, iar alteori poate fi cauzată de medicamente, cât și de unele afecțiuni sau de menopauză. Din fericire, aceasta poate fi ameliorată atât cu măsuri foarte simple, cât și cu remedii naturiste.
Iată câteva sfaturi pentru a scăpa rapid de transpirația excesivă!
Evită consumul de cafea
Specialiștii susțin că atunci când consumăm prea multă cofeină, glandele sudoripare devin mai active. Atunci când este foarte cald afară, nu consuma mai mult de două căni de cafea, ceai negru sau ceai verde, pentru a nu stimula și mai mult producerea transpiraţiei.
citește și: Transpirația la bebeluși – Care este cauza?
Consumă ceai de salvie
Unul dintre remediile naturiste, dar necunoscut multor persoane este consumul de ceai de salvie. Fierbe 250 ml de apă și atunci când dă în clocot, adaugă două lingurițe de salvie. Lasă la infuzat, apoi consumă de două ori pe zi – o cană dimineața și una seara, cu doua ore înainte de a merge la somn. Cura este indicată pentru 14 zile.
citește și: Transpirația nocturnă la copiii mici. Când devine o problemă?
Comprese cu salvie
Salvia poate fi folosită și extern. Trebuie doar să faci o infuzie și să o lași la răcit. Înmoaie apoi o dischetă demachiantă în soluția obținută și aplică pe zonele afectate, timp de 10-15 minute.
citește și: Transpirația la copiii de peste 7 ani. Ce e de făcut
O dietă echilibrată
Foarte importantă în acest sens este și dieta alimentară. Dacă transpiri mai mult decât în mod normal, evită să consumi carbohidraţii complecşi, laptele gras și sarea. În schimb, optează pentru cerealele cu conţinut ridicat de fibre, alimente bogate în calciu și bea multă apă. Este indicat să eviţi alimentele cu miros pronunţat, cum este ceapa sau usturoiul, pentru că pot da un iz şi mai neplăcut transpiraţiei.
citește și: Deodorant clasic sau deodorant natural? Ce să alegi
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are un efect răcoritor și neutralizează acizii care dau miros neplăcut. Atunci când ieși de la duș, ai grijă să aplici un pic de bicarbonat pe zonele afectate și vei observa că transpirația ta nu va mai mirosi atât de urât.
Cauza apariţiei transpirației abundente este una destul de complexă. Oamenii de ştiinţă spun că adasta apare ca urmare a unei întreruperi de informaţie între hormoni şi hipotalamus, centru din creier care controlează nervii responsabili cu activitatea glandelor sudoripare. Deși aceasta nu poate fi și nu trebuie stopată, unele remedii ajută la ameliorare.
Sursa foto – Unsplash