Transpirația la bebeluși – Care este cauza?

Multe mămici observă că bebelușii lor transpiră la nivelul capului și își fac griji din această cauză. Transpirația apare în special atunci când micuții mănâncă sau când dorm. În general, acest lucru nu e un motiv de îngrijorare, dar uneori poate fi un motiv de boală, de aceea e important să afli care este cauza.

Iată care pot fi cauzele transpirației la bebeluși și când e cazul să apelezi la medic!

Temperatura prea înaltă în încăpere

Când copilul este mic, părinții au tendința de a încălzi camera prea tare, ceea ce duce la supraîncălzirea bebelușului. Astfel, aceștia transpiră. Temperatura confortabilă și recomandată pentru un somn odihnitor este de 19-20 de grade.

Prea multe haine

Copiii mici nu au nevoie să fie înfofoliți. Prea multe rânduri de haine ar putea duce la supraîncălzire și transpirație abundentă. Când nu ştii dacă bebelușul este îmbrăcat prea gros, verifică-i ceafa. Dacă aceasta este umedă, dă-i mai puține haine.

Alergie la detergent

Nici chiar detergenții pentru spălarea hainelor bebelușilor nu conțin cele mai inofensive elemente. Astfel, uneori aceștia pot provoca alergii celor mici, care se manifestă prin transpirație excesivă. Din acest motiv, verifică de două ori eticheta, înainte de a cumpăra detergenții.

Materialul hainelor

Și materialul din care sunt făcute hainele poate provoca transpirație. Pentru a înlătura această cauză, cumpăra doar hăinuțe din fibre naturale, care nu cauzează nici o iritaţie la copil.

Poate fi genetică

Dacă unul sau ambii părinți suferă de transpirație abundentă, e posibil ca și copilul să fi moștenit această problemă.

Alăptarea incorectă

Mulți bebeluși transpiră în timp ce sunt alăptați, iar acest lucru se întâmplă din cauza alăptării incorecte. Dacă micuțul a fost poziționat greșit la sân, el va depune mai mult efort pentru a suge și va transpira.

Prea multă energie

Sunt copii care nu stau locului nici atunci când mănâncă. Dacă și bebelușul tău face parte din această categorie, nu e cazul să te alarmezi. Dacă cel mic îşi agită mereu mâinile şi picioarele va consuma multă energie şi aşa va avea capul mereu transpirat.

Infecție

Dacă bebelușul are o infecție cu care se luptă organismul, aceasta se va manifesta și prin transpirație abundentă. De obicei, dispare o dată cu febra, însă ar trebui să te adresezi imediat medicului pediatru.

Rahitism

Lipsa vitaminei D din organismul bebelușului duce la rahitism, care poate fi indicată și prin transpirație la nivelul capului și al membrelor. Pentru a evita rahitismul, medicul poate decide creşterea dozei de vitamina D, după o serie de analize.

Fibroză chistică

Fibroza chistică este o boală cronică, incurabilă și limitatoare de viață, care alterează în timp abilitatea de a respira. Transpirația poate fi un semn al acestei boli, însă în acest caz, este întotdeauna însoțită de miros neplăcut, din cauza prezenței clorurilor.

Cum poți preveni transpirația

  • Evită supraîncălzirea
  • Îmbracă-l pe bebeluș în haine din materiale naturale
  • Nu-l îmbrăca prea gros

Dacă crezi că în spatele transpirației bebelușului stă o problemă medicală, nu ezita să ceri părerea unui specialist!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.