De la 1 octombrie, îndemnizații de 1000 de lei pentru copiii de până la 2 ani

Veste bună pentru mămici! Începând cu 1 octombrie 2022, copiii cu vârsta de până la doi ani vor primi indemnizații lunare de 1000 de lei, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de stat. Proiectul a fost votat în unanimitate de către deputați și aprobat în lectură finală.

Potrivit legii, în cazul persoanelor neasigurate care beneficiază în prezent de îndemnizație pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, în cuantum de 740 lei lunar pentru fiecare copil, această indemnizație se va majora cu 260 lei. Iar persoanele asigurate care actualmente beneficiază de indemnizație în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită conform Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, vor primi 1000 lei lunar suplimentar.

Pentru realizarea măsurii propuse, au fost prevăzute mijloace bănești în mărime de 76 321,0 mii de lei pentru aproape 63 de mii de beneficiari, pentru perioada de până la finele anului curent.

E important de știut că pentru a beneficia de îndemnizația majorată, nu e nevoie de acte suplimentare sau de reînnoirea acestora. Suma dată va fi transferată automat pe cardul social.

De asemenea, începând cu 1 octombrie 2022, se va majora până la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.