Odată cu împlinirea vârstei de 6 luni, majoritatea părinților încep diversificarea alimentației bebelușilor. Această schimbare însă este privită adesea ca o provocare, dar e bine de știut că diversificarea nu este chiar atât de dificilă dacă sunt respectate câteva principii corecte verificate științific.
De ce să ții cont când începi diversificarea
Atunci când vorbim despre diversificarea alimentației bebelușului tău, ar fi bine să ții cont de aceste principii, astfel încât să începeți cu dreptul această etapă:
- În primul rând, nu te grăbi. Așteaptă ca cel mic să împlinească 6 luni, astfel încât sistemul sau digestiv să fie pregătit și pentru altceva decât lapte matern. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, care poate continua până la 2 ani sau chiar mai mult.
- De asemenea, asigură-te că cel mic poate sta în șezut și își ține bine capul, dar și că este interesat de ceea ce mănâncă cei din jur.
- Apoi, pentru a doza corect cantitatea de hrană, folosește o linguriță. Alege una pentru copii și nu folosi furculiță sau lingură mare, căci copilul s-ar putea răni cu ele. Vezi AICI cum să alegi vesela potrivită pentru bebeluș. În cazul în care optezi pentru autodiversificare, informează-te foarte bine la acest subiect.
- Nu forța copilul să mănânce. E absolut normal ca în prima zi să guste jumătate de linguriță, apoi cu fiecare zi să mănânce mai mult și hrană mai consistentă. La început, pornește cu alimente moi, pasate lichid, apoi continuă cu bucăți de pulpă (fructe, legume), după care cu semisolide.
- După ce i-ai oferit alimentele diversificate, completează cu lapte, pentru doza necesară de nutrienți.
- La început, nu folosi sare sau zahăr.
- Introdu câte un aliment nou pe zi. Astfel, vei putea observa care aliment provoacă alergie.
Metode de diversificare a alimentației bebelușilor
Există trei metode de diversificare atunci când vine vorba de introducerea hranei suplimentare în alimentația copilului: diversificarea clasică, cea naturală – autodiversificarea și combinația dintre acestea.
Diversificarea clasică
Atunci când procesul este ghidat de părinte, ne referim la metoda clasică. Părintele va decide când să introducă un anumit aliment nou, câtă mâncare să-i ofere copilului, când să-i ofere pireu, pasat sau bucățele.
Autodiversificarea
În diversificarea naturală, tot controlul este deținut de copil. Acesta se hrănește singur cu bucăți de o mărime și formă pe care să le poată mânui și mânca ușor, atât cât își dorește. În acest caz, părinții doar ajută și supraveghează copilul.
Totuși, există bebeluși cărora nu le este recomandată autodiversificarea. Sunt cei cu musculatură atrofiată, anomalii ale musculaturii gurii, mâinilor, brațelor sau spatelui și unii bebeluși cu tulburări digestive, care pot avea nevoie de mâncăruri speciale.
Combinație
Combinația dintre diversificarea clasică și cea naturală presupune faptul că uneori copilul este lăsat să fac singur alegeri, iar alteori este hrănit de părinte. Aceasta nu este recomandată, deoarece crează confuzie și micuțul nu va ști cum să procedeze corect în relația cu hrana.
Indiferent de metoda aleasă, asigură-te că cel mic este pregătit pentru diversificarea alimentației și oferă-i doar mâncare de calitate. Scopul diversificării nu este de a mânca o cantitate mare, ci de a face cunoștință cu alimente și texturi noi.
sursa foto – Unsplash