Diversificarea – reguli de bază pe care trebuie să le respecți

Diversificarea este un subiect foarte des dezbătut de mămicile care au bebeluși de 5-7 luni. În privința începerii diversificării părerile sunt împărțite, însă este important de ținut cont de faptul că OMS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni. Abia atunci când copilul împlinește 6 luni, mama ar trebui să-i propună și altceva în afară de lapte. Despre ce altceva este vorba și cum se realizează corect diversificarea, află din articolul de mai jos!

Pentru început, mâncarea este pentru copil o modalitate de a face cunoștință cu alimente și texturi noi. Există trei feluri de diversificare: clasică, autodiversificare și mixtă. Indiferent de modalitatea aleasă, trebuie să fie respectate câteva reguli importante:

  • Bebelușul să fie pregătit pentru a mânca și altceva în afară de lapte matern
  • Să aibă în jur de 6 luni, când sistemul digestiv este pregătit pentru a digera și alte alimente. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, care poate continua până la 2 ani sau chiar mai mult
  • Să stea singur pe șezute și să-și mențină capul în echilibru, lucru care-l va ajuta să mestece alimentele solide și să nu se înece
  • Dacă pare că nu se satură din sân și cere tot mai mult lapte, e necesar de început diversificarea. De cele mai multe ori, în jurul vârstei de 6 luni, laptele nu-i mai satisface nevoile nutriționale.

Copilul se hrănește cu alimente solide în prima parte a zilei

Este foarte important ca în timpul diversificării, hrana să fie oferită în prima parte a zilei. În această perioadă bebelușul este odihnit, mai cooperant și dispus să încerce gusturi noi. În plus, în cazul în care cel mic va face o reacție alergică la unele alimente, este mult mai simplu de urmărit procesul pe parcursul zilei.

Nu se renunță la alăptare

În primele luni, bebelușul doar va testa gusturi și texturi noi. El nu trebuie să renunțe la lapte, fie că primește lapte praf sau este alăptat la sân. La început este mai puțin importantă cantitatea pe care bebelușul o mănâncă și contează mai mult felul în care face cunoștință cu alimentele solide.

citește și: Diversificare clasică, mixtă sau autodiversificare? Care e diferența

Diversificarea se începe cu legume

Specialiștii recomandă să nu se ofere fructe în primele zile de diversificare. Acestea au un gust dulce, asemănător cu laptele matern, iar bebelușii le vor accepta imediat și apoi vor respinge legumele, al căror gust este mai amărui și nu la fel de plăcut.

Atenție la alergii

În jurul vârstei de un an, copilul poate digera orice tip de aliment. Totuși, trebuie de evitat alimentele prăjite, mezelurile, alimentele bogate în grăsimi, pâinea în exces, preparatele de patiserie. De asemenea, trebuie atenție maximă și la alimentele cu risc alergenic crescut: ouăle, arahidele, laptele de vaca, soia, crustaceele, nucile, cât și mierea, laptele de vacă, alimentele sau băuturile nepasteurizate.

Idei de rețete pentru diversificare

  • Piure de morcovi
  • Piure de dovleac
  • Piure de cartofi
  • Piure de dovlecel
  • Piure de banană și avocado
  • Piure de mazăre
  • Piure de mere
  • Piure de mere cu ovăz

Nu uita că nu există o metodă universal valabilă de diversificare. Ascultă sfaturile pediatrilor și ajustează-le nevoilor copilului tău!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.