O cameră aerisită, în care miroase proaspăt, este întotdeauna plăcută. De aceea, multe femei preferă să își împrospăteze aerul din locuință cu ajutorul odorizantelor, parfumurilor sau a bețișoarelor parfumate. Chiar dacă efectul este unul frumos mirositor pentru moment, totuși acestea sunt un real pericol pentru sănătate, fiind fabricate din ingrediente chimice.
Mulți dintre noi nu știm că mii de substanțe chimice sintetice sunt utilizate pentru a crea un parfum de cameră. Specialiștii susțin că aceste produse au în compoziție substanțe chimice toxice: ftalați, paradiclorbenzen, acetonă, formaldehidă, fenol, propan, benzen și parfumuri. Atunci când sunt inhalate, aceste substanțe ajung în plămâni și în sânge și pot duce la:
- greață
- vărsături
- dureri abdominale
- dureri de cap;
- dermatite
- alergii
- lăcrimare
- senzație de sufocare
- tuse
- crize de astm bronșic
- bronșite obstructive
- pneumonii chimice
- afecțiuni ale rinichilor, plămânilor și sistemului nervos.
Trebuie de știut că aceste produse nu se folosesc în încăperi neaerisite sau în spații închise, căci ar putea provoca simptomele enumerate mai sus. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele alergice, sensibile și pentru copii. Chiar dacă unele odorizante conțin substanțe chimice într-o doză mică, pentru cei mai sensibili ar putea prezenta pericol.
Există și odorizante bune
Dacă totuși vrei să-ți parfumezi casa, folosește odorizante din ingrediente naturale, nontoxice, pe bază de plante, fără parfumuri sintetice. Acestea ar trebui să aibă mențiunea de hipoalergenice, biodegradabile, care nu conțin formaldehidă sau ftalați.
De asemenea, astfel de odorizante poți face chiar tu, acasă. Poți folosi lămâie, portocală, bețișoare de scorțișoară, plante frumos mirositoare sau flori. Specialiștii mai recomandă și uleiurile esențiale, care pot fi utilizate cu încredere, pentru că sunt sănătoase și nu prezintă pericol.
Idei de odorizante naturale
- Tămâia este un odorizant și un dezinfectant natural. O boabă de tămâie va parfuma într-un mod special camera.
- Bățul de vanilie sau scorțișoară, poate fi fiert în apă, iar soluția rezultată poate fi folosită pentru a împrospăta aerul din casă.
- Florile de mentă, sulfină sau levănțică, de asemenea parfumează locuința.
- Lumânarea de ceară de albine, purifică și ea aerul.
- Frunzele de dafin, arse în casă, lasă o aromă plăcută.
- Bicarbonatul de sodiu este un bun absorbant. Pus pe o farfurie, în cameră, acesta va absorbi mirosurile neplăcute.
Tu folosești odorizante? Ce alternative sănătoase cunoști pentru ele?
Sursa foto – Unsplash