Reflexul de supt la copii. Când apare și când dispare

Suptul este unul dintre cele mai importante reflexe ale unui copil. Acesta apare încă din burtică, dezvoltându-se pe deplin în jurul a 34-36 de săptămâni de sarcină, însă devine o acțiune voită pe la 4 luni și se păstrează până la vârsta de aproximativ un an. Examene ecografice din ultimul trimestru de sarcină arată că nou-născuții își sug reflex degetul (sau pumnii).

Reflexul de supt la copii înseamnă că atunci când atingi cerul gurii  cu sfârcul, degetul sau o suzetă, ei automat vor începe să sugă. Acest lucru nu însemnă neapărat că le este foame, căci suptul este una dintre activitățile care-i liniștesc.

La început, alăptarea poate fi chinuitoare pentru mame. Acest lucru se întâmplă din motiv că nou-născutul încă nu știe bine să sugă, nu poate deschide larg gurița pentru ca întreg sfârcul și mamelonul să fie cuprins. Însă cu puțin ajutor, îndrumare, susținere și răbdare, în scurt timp totul decurge foarte ușor și lin.

Reflexul se realizează în practică prin mișcări ritmice de aspirare care liniștesc copilul iritat. În procesul de sugere a mamelonului sunt implicați aproximativ 4 mușchi, iar la sugerea sânului mamei, aproximativ 40. În timpul alăptării, bebelușul poate chiar să adoarmă, deoarece se simte protejat, confortabil și calm. După satisfacerea senzației de foame, reflexul începe să slăbească și, dimpotrivă, se intensifică de îndată ce senzația de sațietate dispare. Așadar, repetându-se periodic, reflexul de supt la nou-născuți se face simțit.

Reflexul de supt la nou-născuți poate fi stimulat prin:

  • Hrănirea la primele semne de foame, căci atunci sunt mult mai cooperanți
  • Contactul piele la piele, care ajută la ejecția de lapte și motivează bebelușul să sugă
  • Compresiile sânilor în timpul alăptării – accelerează fluxul de lapte
  • Presiuni ușoare în palma nou-născutului în timp ce suge pentru a stimula suptul datorită conexiunii neurologice dintre mâini și gură.

De multe ori bebelușii încep să-și sugă degetul. Specialiștii susțin că acesta este corelat cu alimentația insuficientă, atât cantitativ, cât  și calitativ. De aceea, este indicată alăptarea bebelușilor la cerere, pentru a le satisface atât nevoia de hrană, cât și cea de confort.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.