Îndată dupa ce bebelușul dulce vine pe lume, în fața părinților apar o mulțime de probleme: cum îl hrănim, cu ce îl îmbrăcăm, cum îi facem băița și, în general, cu ce începem? Primele zile copilașul le petrece la maternitate, unde o mare parte din griji le poartă personalul medical, iar apoi mama și copilul vin acasă și aici totul continuă…
Natura-mamă foarte înțelept a construit această creație mică și la prima vedere absolut neajutorată. Către momentul nașterii un șir de funcții vitale ale organismului copilului sunt deja formate: suptul, glutiția (înghițitul), respirația, activitatea cardiacă.
Reacții vizuale
Chiar și bebelușul născut prematur la 28 săptămâni reacționează la lumina puternică prin clipit. Copilașul venit pe lume la a 32-a săptămână de graviditate închide ochii la lumină, iar cel născut la timp (37 – 40 săptămâni) întoarce ochii, iar mai târziu și capul, către sursa de lumină și obiectele ce se mișcă.
Îndată după naștere, copilul este în stare să fixeze pe scurtă durată privirea și o perioadă să urmărească obiectul ce se mișcă, cel mai des – fața mamei aplecată spre el. Țineți minte că copilul nu fixează bine privirea asupra obiectelor ce se află aproape de el, distanța optimală de la ochii micuțului până la fața dvs, dacă vreți ca el să vă vadă bine, va fi de 40 cm.
Prima culoare observată de pici este cea galbenă, ce aceea e bine ca copilașul dvs să aibă jucării de culoare galbenă. Aparatul optic al nou-născutului percepe lumea înconjurătoare invers, cu picioarele în sus, în raport cu tabloul perceput de maturi. Este stabilit faptul că, cu timpul, scoarța cerebrală, analizând imaginea, o întoarce. Însă un anumit timp bebelușul vede lumea în felul în care ea se reflectă pe retina ochiului lui.
Reacția la sunete
Copilașul născut la săptămâna 28-a de dezvoltare intrauterină deja reacționează la excitantele sonore – clipește în caz de sunete stridente. Cel născut la săptămâna a 40-a are atenție auditivă – auzind vocea blândă a mamei, el se oprește din plâns.
Dezvoltarea psiho-emoțională
Atrageți atenția: la început numai în somn, mai ales dupa mâncare, micuțul parcă se face a zâmbi. Iar la săptămânile 2-4 copilașul dvs deja vă răspunde cu un zâmbet reciproc, la început timid, apoi tot mai activ. El începe să emită sunete vocale guturale – a, u, apoi și consoane – el vorbește astfel cu dvs.
Dezvoltarea motorică
Starea psihomotorică a copilului nou-născut este destul de deosebită. Se datorează acelui fapt că scoarța cerebrală este încă foarte nedezvoltată, ea încă nu a preluat funcția de coordonator principal al funcționării tuturor celorlalte sectoare ale creierului. Cele din urmă activează de fapt fără control, conducându-se de legile sale primitive. Anume prin acest fapt se explică predominarea la copilașul nou-născut la termen în prima lună de viață a tonusului de flexie în toate membrele. De aici vine și particularitatea poziției copilului: mânuțele strânse lângă corp, piciorușele îndoite în genunchi și articulațiile coxofemurale puțin desfăcute.
Sursa foto – Unsplash