Infecțiile urinare sunt destul de frecvente la copii. Cel mai des întâlnit tip de astfel de infecție este cistita – inflamația vezicii urinare. Aceasta afectează în special copiii și femeile adulte. Cistita poate fi tratată în termen scurt dacă este depistată la timp. Netratată, infecția poate ajunge până la rinichi și astfel creează probleme grave.
Cum se manifestă și ce este cistita la copii, află din acest articol!
Cistita este inflamarea vezicii urinare, de obicei provocată de bacteria E.coli. Aceasta pătrunde în organism prin uretră și se răspândește la nivelul vezicii urinare.
Simptomele cistitei
De cele mai multe ori, la copii este destul de greu de depistat boala, deoarece nu prezintă prea multe simptome. Cel mai des, cistita se poate manifesta prin febră, vărsături sau iritabilitate, dar există și alte simptome specifice, cum ar fi:
- Durere sau senzația de înțepătură la urinare
- Nevoia crescută de a urina
- Udă patul
- Durere de spate joasă în zona vezicii urinare
- Urină care miroase, urină tulbure sau urină cu sânge.
Ce e de făcut
Atunci când copilul manifestă una dintre aceste simptome, dacă are febră peste 38 grade inexplicabilă, tremură și are dureri la urinare, mergi imediat la medic. Acesta va efectua un control amănunțit și va stabili tratamentul.
De obicei, infecția urinară se tratează cu antibiotic, însă doar după indicațiile medicului. De asemenea, este recomandat ca cel mic să consume cât mai multe lichide, fără cofeină carbogazoase sau foarte reci.
citește și: Poziția W a picioarelor la copii. Este corectă sau nu?
Cum putem preveni
Cea mai bună metodă de prevenție atunci când vine vorba despre copiii mici este schimbarea frecventă a scutecului. Astfel, este stopată răspândirea bacteriilor care provoacă Infecțiile urinare. De asemenea, când fetițele sunt învățate să facă la oliță, trebuie învățate și să se șteargă corect: dinspre față înspre spate, nu invers, pentru a preveni răspândirea germenilor dinspre rect către uretră. La fel, absolut toți copiii trebuie învățați să bea cât mai multe lichide, dar și să nu “se țină” atunci când au nevoie să urineze, deoarece urina care rămâne în vezică creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Sănătate multă!
Sursa foto – Unsplash