Poziția W a picioarelor la copii. Este corectă sau nu?

În timp ce se joaca, mulți copii preferă să stea cu picioarele în poziția W. Este una foarte comodă, însă unii specialiști susțin că este și destul de periculoasă, deoarece crește riscul unor probleme de sănătate. Poziția W a picioarelor la copii, când stau cu genunchii în față și tălpile în spate, pe lângă șezut, le oferă celor mici mai multă stabilitate. Totuși fizioterapeuții spun că această poziție poate provoca întârzieri în deprinderea unor abilităţi motrice precum coordonarea sau balansarea, afectează mușchii posturali, șoldurile, genunchii și chiar și gleznele.

Mușchii trunchiului se vor dezvolta mai slab

Atunci când copilul este așezat în această poziție, are o bază mare de sprijin, iar trunchiul stă în poziție verticală, pe când mușchii spatelui și a abdomenului nu sunt folosiți la capacitate maximă.

Copilul nu-și va putea roti corpul

Dacă stă în poziția W, mișcările în diagonală ale corpului copilului sunt blocate, astfel el nu-și va putea roti corpul, fixându-l doar într-un singur loc. Acestă poziție îi oferă o singură direcție – doar în față, fără a permite rotația trunchiului și transferul greutății pe o parte sau alta a corpului

Nu va putea sta într-un picior

Copiii care stau așezați cu picioarele în poziția W, au mușchiul tensor fascia latae și mușchii aductori ai coapsei tensionați. Acest lucru înseamnă că au dificultăți în a mențiune echilibrul când stau într-un picior, deoarece trunchiul alunecă într-o parte, iar genunchiul se rotește spre interior. Pentru a-și menține echilibrul copilul folosește mult mâinile.

Ce e de făcut?

Pentru a preveni și corecta poziția W la copil într-un mod ușor și eficient, împiedică-l înainte de a-și forma un obicei din asta. Anticipează-l și corectează-l pentru ca cel mic să nu se obișnuiască astfel.

Totuși, dacă al tău copil a transformat deja această poziție într-un obicei, vei avea nevoie de răbdare și atenție pentru ca, atunci când îl vei vedea stând așa, să-i interzici.

Propune-i alternative

  • Orice obicei poate fi înlocuit cu un altul. Astfel, arată-i copilului alte poziții de stat jos atunci când se joacă, de exemplu: cu picioarele încrucişate (turceşte), așezat cu picioarele întinse, așezat cu picioarele pe aceeași parte, așezat pe o parte sau pe burtică cu picioare încrucișate.
  • Nu ezita să-l lauzi atunci când observi că stă corect.
  • Iar atunci când eforturile tale sunt fără succes, nu te enerva.
  • De asemenea, atunci când nu ești prin preajmă, ceilalți membri ai familiei ar trebui să susțină aceleași măsuri și să intervină ori de câte ori este cazul.

Dacă toate măsurile la care ai apelat până acum nu funcționează, cere ajutorul unui fizioterapeut!

sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.