Prânzul de vară pentru copii: 5 idei sănătoase și gustoase

În perioada verii, când copiii sunt în vacanță, adesea apare întrebarea „Ce mâncăm astăzi?”. Avem din plin fructe și legume, de aceea trebuie să profităm de ele și să le consumăm zilnic, pentru aportul necesar de vitamine și minerale. Mâncărurile simple, fără prea multe alimente combinate, sunt preferate în această perioadă. Și deoarece e foarte ușor să ne pomenim cu o intoxicație, e important să nu ratăm nici o ocazie de a folosi doar ingrediente proaspete, culese direct din grădină sau cumpărate din locuri sigure.

Dacă nu știi ce să mai gătești pentru prânzul de vară pentru copii, iată 5 idei sănătoase și gustoase!

Masa de prânz nu ar trebui să fie una foarte consistentă, din alimente grase și greoaie, care necesită mult timp de preparare și sunt greu asimilate de organism. Dovlecei, broccoli, conopidă, cartofi noi, toate pot fi fierte sau pregătite la aburi și oferite copiilor. De asemenea, roșii, castraveți, ridichi și diverse verdețuri în stare crudă sunt ideale pentru masa de prânz și nu numai. Iar căpșună, zmeura, coacăza, vișinele, cireșele, corcodușele, perele, agrișele pot fi oferite celor mici fără nici o problemă.

Piept de pui cu salată

Carnea oferită copiilor trebuie să fie foarte bine preparată, fiartă sau gătită la cuptor. O bucată de piept de pui, alături de o salată din varză cu mărar sau legume la grătar, va fi adorată de copii. De asemenea, nu trebuie să lipsească nici o felie de pâine din cereale integrale și niște fructe proaspete.

Frigărui de legume

Dacă cei mici nu prea iubesc legumele, le putem oferi sub formă de frigărui. Avem nevoie de câteva bețișoare speciale pentru frigărui și: roșii, dovlecel, ardei gras, ciuperci, cartofi, toate unde cu un pic de ulei și date la cuptor. Pot fi servite cu măsline, o bucată de brânză sau sos de brânză și o felie de pâine integrală.

Supe de legume

Vara supele pot fi consumate atât calde, cât și reci. Supa rece de castraveți de exemplu, se prepară din castraveți, ceapă verde, mărar și pătrunjel. Se pasează ingredientele foarte bine și se adaugă peste zeama de legume, strecurată și amestecată cu iaurt. Se dă la frigider și se consumă rece. Alte supe pot fi făcute din orice legumă, servite cu verdeață, pâine integrală și smântână sau iaurt.

Salată de ton cu legume

Această salată nu doar că răcorește în perioada verii, dar și oferă organismului celor mici toate substanțele nutritive necesare. Se folosește o cutie de ton, porumb, ceapă roșie, frunze de salată, roșii, măsline și un pic de suc de lămâie, ulei de măsline și sare, se amestecă bine și se savurează cu o felie de pâine.

Deserturi preparate acasă

Pentru că cei mici cu siguranță vor cere ceva dulce, e indicat să le oferim deserturi preparate acasă. Fursecuri, cornulețe, checuri cu fructe de sezon sunt tot de ce au nevoie pentru aportul de dulce sănătos. De asemenea, nu trebuie să lipsească nici fructele proaspete, oferite în timpul mesei principale sau ca și gustare.

Este foarte important ca în perioada verii cei mici să se hidrateze. Fie că sunt al masă sau la joacă, aceștia trebuie să aibă cu ei o sticlă cu apă. Apă hidratează cel mai bine, însă nu evita nici ceaiurile din plante, compoturile din fructe, supele și ciorbele de legume.

Poftă bună!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.