La ce te expui dacă folosești cosmetice cu termen de valabilitate expirat

Orice produs are un termen de valabilitate. Majoritatea produselor cosmetice sunt valabile de la o lună la jumătate de an, cu respectarea condițiilor de păstrare. După această perioadă, cosmeticele devin toxice și pot face mult rău tenului, de aceea este foarte important ca acestea să meargă la gunoi sau la punctul de colectare.

Iată la ce te expui dacă folosești cosmetice cu termen de valabilitate expirat!

În timp, consistența unui produs cosmetic se schimbă, iar acesta nu mai poate fi aplicat la fel de bine. Acest lucru e valabil pentru orice produs: rimel, ruj sau fond de ten.

E bine de știut că moleculele produselor cosmetice, cu trecerea timpului, se descompun în alte substanţe, iar acestea pot cauza iritaţii, inflamații şi dermatite de contact, care pot fi foarte bine prevenite prin neutilizarea produsului respectiv. De asemenea, într-un produs cosmetic expirat, bacteriile se înmulțesc foarte repede. Odată ajunse pe ten, fac ravagii. Din acest motiv, nu este recomandat ca un astfel de produs să contacteze cu tenul.

Ce e de făcut?

Fiecare produs are termen de valabilitate, iar o dată cu expirarea acestuia, trebuie substituit. Astfel, înlocuiește:

  • rimelul la fiecare trei luni
  • creionul dermatograf și fardul de pleoape la fiecare 6-12 luni
  • rujul la fiecare un an și jumătate
  • fondul de ten, pudra şi alte produse aplicate pe ten – 12 luni.

Cum poți afla dacă un produs e expirat

Dacă vrei să eviți cumpărarea sau folosirea cosmeticelor expirate, trebuie de menționat că indiferent de data de expirare indicată pe produs, acesta se poate deteriora și în funcție de cum a fost păstrat.

Semnele care ne indică dacă un produs este sau nu expirat:

  • mirosul
  • schimbarea culorii
  • separarea produsului
  • schimbarea texturii

Termenul de valabilitate este marcat pe ambalajul fiecărui produs, în partea de jos. Acesta apare indicat printr-o ștampilă, un cod sau un simbol.

Chiar dacă mai există produs în recipient, în cazul în care are termenul de valabilitate expirat, aruncă-l. Tenul tău îți va mulțumi.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.