Acneea neonatală sau acneea bebelușilor reprezintă niște proeminențe roșii care apar pe fața bebelușului la 3-4 săptămâni după naștere, dar dispar după 3-4 luni. Din fericire, părinții nu ar trebui să își facă griji, căci acneea neonatală nu lasă cicatrici și nici nu pune în pericol viața bebelușilor. Aceasta apare la 25-50% dintre nou-născuți și nu poate fi prevenită, căci nu are o cauză alergică.
Acneea neonatală se caracterizează prin apariția unor mici coșuri, care devin mai vizibile atunci când copilului îi este foarte cald. Leziunile cutanate apar mai frecvent la nivelul frunții și pomeților și pe bărbie, însă uneori pot să se localizeze la nivelul toracelui superior sau pe umeri.
De ce apare acneea neonatală?
Cauzele apariției acesteia nu sunt cunoscute, însă acestea se datorează modificărilor hormonale din timpul sarcinii. Progesteronul trece prin placentă și ajunge la copil. Acesta stimulează gradele sebacee, fapt care duce la apariția acneei. Glandele sebacee sunt stimulate atât de hormonii mamei, cât și de organismul sugarului, lucru care face ca această afecțiune să fie mai des întâlnită în rândul băieților, decât la fete.
Ce să nu faci dacă bebelușul are acnee
Atunci când un nou-născut are acneea bebelușului:
- Nu folosi produse sau medicamente contra acneei
- Nu stoarce pustulele
- Nu freca zona afectată
- Nu folosi creme sau uleiuri pe pielea bebelușului
- Ai răbdare
citește și: Transpirația la bebeluși – Care este cauza?
Ce poți face?
Acneea neonatală nu are nevoie de tratament, de aceea nu administra nici un medicament. În schimb, pentru a-i proteja pielea fină, ai putea să speli fața sugarului ca de obicei, de două sau trei ori pe zi, cu apă și ocazional cu un săpun fin fără parabeni, mirosuri și non-comedogen, destinat copiilor.
Dacă bănuiești că bebelușul are acnee neonatală, adresează-te unui medic dermatolog, pentru a elimina eventualele agravări sau alte boli de piele.
Sursa foto – Unsplash