Prima băiță a bebelușului. Când și cum se face corect

Cu siguranță, mamele mai tinere își amintesc ziua în care au venit cu nou-născutul acasă și bunicile le spuneau să nu-i facă baie până când nu va cădea bontul ombilical. Ei bine, pe vremurile părinților noștri, se credea că nu e binevenită băița în primele zile după naștere. Acum însă lucrurile stau cu totul diferit, iar uneori nou-născutului i se face baie chiar din maternitate.

La unii bebeluși, buricul cade chiar și după două săptămâni de la naștere. Acest lucru nu înseamnă că micuțul nu trebuie spălat. Trebuie doar ca băița să se facă cu atenție, iar zona din jurul bontului ombilical să fie permanent uscată, pentru a nu apărea complicații.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca prima băiță să nu fie făcută în primele 24 de ore pentru a nu înlătura vernixul, substanța albă cu care a fost acoperit copilul la naștere. Acesta are un rol protector pentru pielea micuțului.

Prima băiță este un moment emoționant și stresant pentru părinți. Însă după câteva zile, totul va decurge foarte bine și vei căpăta experiență. Între timp, și bebelușul se va obișnui cu apa, iar baia va fi un moment relaxant pentru el.

Când se face prima băiță

Menționam mai sus: nu este necesar de așteptat până îi cade nou-născutului bontul ombilical. Acesta nu se va infecta din cauza apei și nici nu se va trata mai greu. Pe de altă parte, bebelușul nu transpiră, de aceea specialiștii recomandă să nu te grăbești cu prima băiță. Astfel, momentul potrivit pentru prima băiță îl decizi doar tu.

Cum se face prima băiță

Este indicat ca băița să se facă în cădiță. Modelul acesteia, culoarea sau alte caracteristici nu sunt importante, ci contează să ofere siguranță și stabilitate. Pe lângă cada bebelușului, există câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi, astfel încât baia să fie o experiență plăcută.

Iată care sunt aceștia:

1.Ține la îndemână tot de ce ai nevoie pentru baie și nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat în cădiță.
2.Toarnă în cadă apă până la 5 cm. Apa nu e neapărat să fie fiartă, ci poate fi folosită și apă simplă, de la robinet.
3.Folosește apă caldă, cu o temperatură de până la 37 de grade.
4.În timp ce speli bebelușul, susține-i capul cu o mână
5.Spală-i mai întâi ochii, fața, gâtul, burtica și spatele și apoi fundulețul și picioarele.
6.Pentru a-l spăla, folosește doar produse special concepute pentru bebeluși
7.Clătește bebelușul cu apă curată.
8.Scoate-l atent din cadă (niciodată nu-l ține de cap sau gât) și învelește-l cu un prosop moale.
9.Șterge-l ușor, prin mișcări de tamponare.

Cât de des se face baie

Baia zilnică nu este necesară în cazul nou-născutului, atât timp cât el nu se murdărește, nu transpiră. Totuși, fundulețul copilului trebuie spălat de fiecare dată când i se schimbă scutecul. La fel, și fața trebuie curățată la fiecare regurgitare. Specialiștii susțin că în primele luni de viață sunt suficiente trei băi pe săptămână, căci apă i-ar putea usca pielea bebelușului. Însă, dacă baia este o metodă de relaxare și copilului îi place să stea în apă, nu este nici o problemă dacă e făcută zilnic, doar cu apă, fără a folosi produse de îngrijire.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.