Specialiștii recomandă: Care este cea mai bună poziție de somn

De multe ori, în ciuda faptului că dormim 8 ore pe noapte și ne culcăm devreme, tot obosite ne trezim. Se întâmplă din cauza poziției de somn, care are o legătură strânsă cu nivelul de calitate al acestuia. În timp ce unii oameni consideră că somnul pe burtă este cel mai odihnitor, iar pentru alții – cel pe o parte, unii specialiștii susțin că un somn calitativ este cel pe spate, când toți mușchii sunt relaxați, iar alții spun că poziția ghemuită, care amintește de burta mamei, este cea mai potrivită.

Medicii recomandă dormitul pe spate

Dr. Shelby Harris, specialistă în medicina somnului, spune că dacă ne trezim cu dureri de spate, e cazul să schimbăm poziția de somn. Potrivit acesteia, cea mai bună ar fi poziția pe spate. „Numai 8 la sută dintre oameni dorm pe spate, dar în realitate este cea mai bună poziție pentru a lăsa corpul să se odihnească. Ne permite să evităm arsurile stomacale și să relaxăm gâtul și coloana vertebrală”, a explicat medicul pentru site-ul Popular Science.

Pentru persoanele care nu au apnee în somn și cele care nu sforăie, dacă vor să experimenteze cu această poziție, Dr. Shelby recomandă să punem de o parte și de alta a corpului câte o pernă, iar una sub genunchi, care să ne împiedice să ne întoarcem în somn.

Dormitul pe spate previne durerile de spate și de gât, previne apariția ridurilor și menține fermitatea sânilor. De asemenea, această poziție ajută corpul să își păstreze o poziție neutră. Este poziția ideală pentru combaterea refluxului gastro-esofagian. Singurul dezavantaj al acestei poziții de dormit este faptul că favorizează sforăitul.

Și cu celelalte poziții cum rămâne?

Pe de altă parte, Caroline Rome, specialistă în sofrologie, spune că un somn calitativ depinde nu doar de poziție, ci și de alți parametri. Aceasta susține că nu există o poziție general valabilă pentru fiecare, însă nu recomandă somnul pe burtă, care provoacă dificultăți respiratorii și probleme în zona cervicală. Dormitul pe burtă este una dintre pozițiile care nu prezintă aproape niciun beneficiu asupra sănătății noastre.

În schimb, s-a dovedit științific că atunci când dormim pe o parte, se elimină toxinele cardiovasculare, pulmonare și cerebrale.

Dormitul pe o parte previne durerile de spate și de gât, reduce refluxul gastro-esofagian, favorizează mai puțin sforăitul și este ideal pentru femeile însărcinate. Nu este recomandat pentru ten și pentru sâni.

Deși există numeroase poziții de somn, cea pe spate este ideală. Totuși, dacă nu putem dormi așa, o alternativă sănătoasă este cea pe o parte, cu un genunchi îndoit și altul întins.

E bine de știut, că un somn calitativ este favorizat atât de poziția de somn, cât și de alți factori, cum ar fi: ora de culcare, obiceiurile sănătoase și condiții de somn bune. Pentru a ne trezi dimineața odihnite și liniștite, e necesar să avem un somn bun din toate punctele de vedere!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.