7 secrete care îți asigură un somn ușor

O mamă odihnită este o mamă fericită. Pentru a fi odihnită, e nevoie de un somn de calitate. Din păcate, problemele legate de somn sunt frecvente în rândul femeilor, dar există câteva reguli care, dacă sunt respectate, vor asigura un somn ușor și zile productive. Calitatea slabă a somnului influențează nu doar nivelul de hormoni, ci și dispoziția sau chiar greutatea.

Condiții pentru a avea un somn ușor

Un somn bun are trei elemente de bază: durata, continuitatea și profunzimea. În acest sens, somnul calitativ durează, este neîntrerupt și este suficient de adânc pentru ca a doua zi să te trezești plină de energie și voie bună.

Condiții bune de somn – Ambianța înainte de somn este foarte importantă, de aceea ar fi bine să-ți creezi condiții bune pentru un somn ușor. Asigură-te că odaia în care vei dormi este bine aerisită, cu o temperatură de maximum 20 de grade Celsius. De asemenea, în încăpere trebuie să fie liniște și întuneric. Dacă va fi lumină, nu vei reuși să adormi și nici nu vei putea dormi bine pe parcursul nopții. Studiile arată că nici lumina de veghe nu este recomandată, căci poate tulbura somnul.

Alege o saltea solidă – Chiar dacă unii oameni preferă saltele moi, iar alții pe cele tari, este indicat ca acestea să fie destul de solide. Dormitul pe o saltea nepotrivită și necalitativă va influența calitatea somnului. În plus, dimineața s-ar putea să te trezești cu dureri de spate, șolduri, umeri, gât. Și toate astea din cauza saltelei!

Alege perna potrivită – Poziția nepotrivită a capului și gâtului în timpul somnului, va duce la un somn necalitativ. Perna folosită pentru somn trebuie să respecte curburile normale ale gâtului. Aceasta trebuie să fie nici prea tare, dar nici prea moale. 

Fă-ți un program stabil de somn – Chiar dacă uneori îl vei încălca, regimul de somn este foarte important. Astfel, du-te la somn și trezește-te în fiecare zi la aceleași ore. În acest fel, organismul tău se va obișnui cu intervalul respectiv de odihnă și nu vei avea nevoie vreodată de alarme. Ideal ar fi să eviți culcatul la ore târzii și să optezi pentru trezitul devreme. În orele dimineții vei fi mult mai productivă decât noaptea.

Fă zilnic mișcare – Sportul îți va asigura nu doar un corp sănătos, ci și un somn odihnitor. Practicat regulat, acesta te va ajuta să dormi mai bine. Totuși, este indicat să faci ședințele de sport cu 3-4 ore înainte de somn, căci în mod contrar, acesta te va revigora și te va împiedica să dormi.

Mănâncă puțin înainte de somn – O alimentație echilibrată îți va asigura un somn ușor. Este recomandat ca masa de seară să fie simplă, ușoară și din alimente care contribuie la somn de calitate. Alimentele bogate în magneziu, calciu, vitamina B sau triptofan, vor favoriza somnul. Astfel, la cină poți mânca banane, cartofi fierți, somon, salată verde, paste, nuci sau migdale. Alimentele greu de digerat te vor împiedica să adormi.

Evită somnul de la amiază – Dacă seara adormi greu, evită somnul de la amiază. Chiar și câteva minute de ațipeală, te vor împiedica să ai un somn mai bun în timpul nopții.

Somnul este esențial pentru regenerarea organismului și sănătatea creierului. Astfel, asigură-te că ai un somn de calitate, pentru a avea o viață de calitate!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.