Ce este o sarcină toxică și cum să-i faci față

Pentru majoritatea femeilor care-și doresc copii, momentul aflării că sunt însărcinate este de neuitat. Sarcina este ceva extraordinar, o schimbare frumoasă a corpului femeii și apariția unei noi vieți. Însă această vine uneori și cu unele provocări – grețuri matinale, oboseală, dureri de spate, toxicoză. Pentru aproape 3% dintre femeile însărcinate, sarcina poate fi una toxică, ceea ce nu este neapărat o veste bună.

Sarcina toxică este o afecțiune severă, ce se manifestă prin vărsături continue. Acestea împiedică femeia însărcinată să se alimenteze și să rețină lichidele în organism. Adesea, o sarcină toxică poate duce la scăderea cu până la 5% din greutate și la deshidratare severă.

Simptomele caracteristice sarcinii toxice sunt asemănătoare celor unei sarcini normale, doar că diferă gradul de intensitate și frecvență. Cu toate acestea, există unele deosebiri, care ajută femeia să înțeleagă mai ușor de ce fel de sarcină are parte.

Starea generală de rău
Aceasta este caracteristică în special femeilor cu o sarcină toxică. Din păcate, poate dura până la nașterea copilului.

Oboseala
Starea de oboseală frecventă și de slăbiciune este la fel un simptom al sarcinii toxice. Pentru această oboseală sunt responsabile vărsăturile dese și deshidratarea.

Vărsăturile în sarcina toxică
Dacă la o sarcină obișnuită, vărsăturile sunt caracteristice orelor dimineții, în sarcina toxică acestea predomină întreaga zi și pe parcursul mai multor luni de sarcină. O femeie cu sarcină toxică poate vomita chiar și de 4-5 ori pe zi, ceea ce duce la o stare mare de disconfort și deshidratare a organismului.

Senzația de greață/ grețurile matinale
O sarcină obișnuită poate fi deosebită de una toxică prin faptul că în primul caz grețurile matinale durează până în a treia lună de sarcină, pe când în al doilea caz – senzația de greață poate dura până la naștere și este prezentă pe parcursul întregii zile.

Salivația excesivă
Caracteristic sarcinii toxice este salivația abundentă. Aceasta nu are o explicație, însă este prezentă pe toată perioada sarcinii.

Dureri abdominale
În sarcina toxică durerile abdominale sunt mult mai pronunțate. Acestea vin în urma episoadelor de vărsături severe. Totuși, dacă durerile abdominale predomină, este necesar consultul unui specialist, căci ar putea semnala alte complicații.

Sensibilitate sporită la mirosuri
În sarcină crește considerabil sensibilitatea la mirosuri, cu atât mai mult într-o sarcină toxică. Astfel, femeia care se confruntă cu astfel de simptome, trebuie să fie foarte atentă la acestea, căci îi pot declanșa și mai intense senzații de greață și vomă.

Ce e de făcut?

Pentru a face față mai ușor unei sarcini toxice, dar și pentru a nu fi nevoie de spitalizare, chiar dacă nu este ușor, femeia însărcinată trebuie să se forțeze să consume apă și să mănânce, pentru a se asigura că nu se deshidratează și nu pierde în greutate. Astfel, sunt recomandate:

*Mesele mici și dese
*Consumul de lichide – câte un pic, dar des
*Evitarea mirosurilor și a alimentelor care provoacă greață
*Consumul de alimente reci
*Înainte de ridicarea din pat – o gustare
*Evitarea mâncării grase, prăjite, semi-preparate sau picante
*Consumul de lichide bogate în glucoză, potasiu, sare (pentru pierderea de electroliți în urma vărsăturilor)
*Ceaiurile de mentă sau ghimbir
*Apă tonică sau minerală
*Tratament antivomitiv (doar la indicația medicului).

Cauzele unei sarcini toxice nu sunt cunoscute, însă este foarte important să se știe că aceasta nu afectează dezvoltarea sau starea de sănătate a fătului. Studiile au demonstrat că femeile cu o sarcină toxică au un risc mult mai mic de a pierde sarcina.

Foto – UNSPLASH

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.