Adaptarea copilului la grădiniță. Mici trucuri care te vor ajuta

Fie că au rămas zile numărate până când copilul va merge la grădiniță, fie că deja se întâmplă acest lucru, e important de știut că adaptarea este un proces dificil atât pentru copil, cât și pentru părinți. Unii copii merg al grădiniță fără nici o problemă, pe când pentru alții prezintă un adevărat calvar, în special atunci când trebuie să rămână de cealaltă parte a ușii grădiniței. Totuși, este o etapă prin care trec majoritatea copiilor, astfel încât e nevoie de înțelegere și pregătire din partea ambelor părți.

Părinți liniștiți – un copil liniștit
Pentru ca perioada de adaptare să aibă loc cu succes, în primul rând părinții trebuie să fie calmi și încrezători. De cele mai multe ori, părinții sunt cei care se îngrijorează de această despărțire, iar copiii simt neliniștea și se stresează și mai mult. În acest sens, este indicat ca părinții să pună pe cântar beneficiile aflării copilului la grădiniță și ce avantaje pentru toată familia aduce această etapă. Copilul va fi liniștit atunci când își va vedea părinții calmi și fără grijă.

Majoritatea copiilor trec prin asta
Nu toți copiii frecventează grădinița, dar majoritatea o fac. Astfel, orice părinte trebuie să-și amintească faptul că prin perioada de adaptare trece orice copil, fiind o etapă absolut obligatorie.

Care este motivul
Studiile au demonstrat că micuții ale căror mame merg la serviciu, se adaptează mai ușor. Acest lucru se întâmplă din motiv că ambii înțeleg că este o necesitate. Mamelor care încă nu au ieșit la serviciu, specialiștii le recomandă să își găsească o ocupație, pentru a nu avea timp să compătimească micuțul.

Mici trucuri care vor ajuta

  • În primele zile nu este indicat ca cel mic să stea toată ziua la grădiniță, ci doar câteva ore. De obicei, perioadă de adaptare durează până la o lună.
  • Niciodată copilul nu trebuie mințit, ci este necesar să i se explice concret ce se întâmplă la grădiniță, de ce merge acolo, de ce părinții nu au voie cu el. El nu merge „într-un loc magic” sau „într-o lume a poveștilor”, ci la grădiniță.
  • Unii specialiști recomandă ca micuțul să își ia de acasă o jucărie sau un obiect preferat, pe care să-l pună în dulăpior și care-l va ajuta să treacă mai ușor peste etapa de acomodare.
  • Despărțirea trebuie să fie rapidă, cu o îmbrățișare și un sărut cald. Când aceasta va dura prea mult timp, copilul nu își va mai dori să rămână la grădiniță. Astfel, trebuie să i se explice că părintele va veni să-l ia la o oră stabilită și nu își va încălca promisiunea. În plus, o despărțire lungă va crea stări de anxietate și panică.
  • De fiecare dată când este luat de la grădiniță, copilul trebuie lăudat pentru faptul că a stat acolo și este indicat să se poarte discuții cu el despre cât de bine a fost.
  • Uneori poate fi mai dificilă despărțirea. Astfel, unii părinți mai experimentați recomandă ca pe drumul spre grădiniță copilului să i se distragă atenția cu discuții la o anumită temă, care nu este legată de grădiniță. Copilul va înțelege că nu există o altă variantă.
  • Când copilul plânge la intrare, dar este liniștit la ieșire – este un semn foarte bun, care demonstrează că îi place la grădiniță. Este valabil și pentru cazul în care se liniștește dimineața, dar începe a plânge când este luat.
  • Acasă copilul trebuie să primească aceeași atenție ca și mai înainte. Astfel, va înțelege că este la fel de iubit și nu a fost abandonat.
  • De asemenea, unii părinți obișnuiesc să cumpere mici surprize copilului, argumentând că au fost achiziționate din banii făcuți în timp ce el era la grădiniță.
  • Copilul trebuie să aibă siguranța că este înțeles de părinți. Astfel, niciodată nu se vor face glume se seama acestuia sau a trăirilor sale.

Totuși, dacă copilul refuză cu îndârjire să meargă la grădiniță, plânge tot timpul cât stă acolo sau în timpul șederii nu se implică în activități, nu mănâncă și nu se joacă, probabil că încă nu e momentul potrivit pentru această etapă. De aceea, părinții sunt sfătuiți să mai aștepte o perioadă, să discute cu educatoarea sau să analizeze unde au greșit, dacă au greșit.

Grădinița este a doua casă a copilului. Indiferent de cât de dificilă este perioada de adaptare, în scurt timp aceasta va deveni locul din care copilul cu greu va dori să plece. E nevoie de abordarea corectă și de răbdare.

Foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.