Animalele de companie pot fi cei mai fideli prieteni pentru copii. Mulți părinți însă nu acceptă ca în familie să fie prezent un animăluț, din simplul motiv că nu au destul timp pentru a-l îngriji, le e frică de alergii sau de posibile traume pe care le-ar putea provoca celui mic. Adoptat sau cumpărat, animalul de companie va aduce multă bucurie copilului, iar îngrijirea acestuia va fi preluată de cel mic. Având grijă de un animal, copilul își va dezvolta simțul responsabilității și va avea parte, totodată, de o prietenie necondiționată.
Ce animale de companie iubesc de obicei copiii:
- Pești
- Broască țestoasă
- Papagal
- Pisică
- Rozătoare
- Câine
- Melci
Beneficii ale animalelor de companie
Mai puține infecții respiratorii
Copiii care cresc cu un animal de companie în casă, prezintă mai puține riscuri de a dezvolta diverse infecții respiratorii. Se spune că aceștia dezvoltă cu 44% mai puține infecții ORL decât cei fără animale de companie și au șanse cu 29% mai mici de a primi antibiotice, față de ceilalți.
Mai puțin stres
Câinii și pisicile sunt cunoscute pentru faptul că pot elibera de stres. Astfel, dacă un copil este stresat, mângâierea blăniței unei pisici l-ar putea calma. În plus, aceste animale de companie pot avea efect terapeutic asupra întregii familii.
Mod activ de viață
Îngrijirea unui animal de companie presupune și un mod activ de viață. În cazul în care copilul are un câine, de exemplu, acesta va fi nevoit să-l scoată zilnic la plimbare, să alerge cu el și astfel, să petreacă mai puțin timp în fața calculatorului.
Responsabilitate mai mare
Este demonstrat că acei copii care au acasă un animal de companie, sunt mai responsabili. Animalele necesită nu doar dragoste și joacă, ci și îngrijire, iar aceasta o va acorda copilul, dirijat de părinte. Astfel, dacă cel mic va ști că trebuie să hrănească, să îngrijească sau să plimbe animăluțul, va deveni mult mai responsabil.
Rezolvarea problemelor de comportament
Un copil prea agresiv sau prea energic va putea fi salvat de un animal de companie. Jocul cu acesta va duce la liniștire, disciplinare și empatie.
Dezavantaje ale animalelor de companie
- Părinții care decid să adopte sau să cumpere un animal de companie, trebuie să știe că se supun și unor anumite riscuri. De exemplu, câinele poate deveni iritat de plânsul sau țipetele copilului și pot deveni agresivi. De asemenea, același lucru se poate întâmpla și în cazul în care nu primesc suficientă atenție.
- În cazul păsărilor, acestea pot fi foarte matinale, iar stăpânii care iubesc să doarmă mai mult dimineața, nu vor putea face acest lucru.
- Pisica și câinele lasă păr, pe care copilul l-ar putea înghiți și din cauza căruia s-ar putea sufoca.
- Broaștele țestoase se îmbolnăvesc adesea de conjunctivită, boală ce poate fi transmisă și copilului.
Studiind bine fiecare animăluț, cu siguranță orice părinte va găsi animalul de companie potrivit copilului său. Decizia de a adopta sau de a cumpăra un animăluț trebuie luată de comun acord cu toți membrii familiei.
Foto – Unsplash