Anastasia Cunețchi – ”Deseori noi singure suntem cele care ne ucidem visele”

Anastasia Cunețchi este fondatoarea Kuki (fine jewelry) – un start-up în industria bijuteriilor fabricate în Moldova. Aici puteți găsi bijuterii din argint, aur și oțel inoxidabil. Dar ceea ce îi face cu adevărat deosebiți este faptul că sunt specializați pe bijuterii personalizate cu gravură sau cu imprimarea pozelor. Exemplul acestei afaceri mai este interesant prin faptul că Anastasia a început-o în concediul de maternitate, iar acum bijuteriile marca Kuki pot fi admirate deja în două showroom-uri din capitală. Haideți să aflăm toată povestea din spatele acestei pasiuni.

Anastasia, cum a început totul și de ce anume bijuterii?

Încă din 2009 aveam o pasiune de a face cercei din argilă polimerică. Era pentru mine un soi de terapie, mai ales în momentele când erau situații stresante la serviciu. Făceam doar cercei pentru mine și poate pentru a fi dăruiți ulterior. La două luni după ce am născut, soțul meu a făcut un site și mi-a propus să încep să vând online cerceii pe care îi fac. Inițial am crezut că e o idee proastă. Totuși, am hotărât să pun câteva modele pe site. Asta se întâmpla în vara lui 2016. Tot atunci am participat și la primul Yard Sale, ca să încercăm să vindem cerceii și totodată să vedem ce mai este pe piață. A fost ca un duș rece peste visele mele. Nu aveam nici ambalaj, nici standuri de prezentare, nici cărți de vizită și nici produse deosebite, dacă e să compar cu ce vindeau alții din aceeași nișă. Era 31 iulie, era o căldură nebună, eram cu fetița de 3 luni. Am stat 9 ore și am vândut 2 produse, am achitat taxa de participare și am rămas cu 60 de lei. Mai mult cheltuisem pe apă și mâncare în acea zi. Am plecat acasă cu un gust amar și i-am zis soțului că nu mai vreau nimic, că am irosit timpul și mai bine stăteam acasă și petreceam o duminică în familie. Am plâns mult și mi-am zis că nu revin la ideea aceasta.

Totuși, ai revenit. Ce te-a făcut să te răzgândești?

Peste 2 luni după acest eșec s-a pus problema revenirii mele la muncă, pentru că apăruse o propunere avantajoasă. Dar eu nu eram pregătită. Fetița era mică, abia 5 luni, era alăptată exclusiv la sân și chiar savuram această perioadă cu ea. Atunci soțul mi-a zis: „hai să revenim la Kuki și să încerci să dezvolți această idee.” Așa că am ales să stau acasă și să dau a doua șansă pentru kuki.md.

Ce a urmat?

O întreagă etapă de studiere a posibilităților de meșterire a cerceilor prin diferite metode. Am creat pagina de Facebook, am început să punem și anunțuri pe net și încet încet am început să avem 1-2 vânzări pe lună, apoi pe săptămână. În iunie 2017 am creat cercei cu imprimeu etno pentru festivalul ”IA Mania”. Eram tare entuziasmată. Eu lucram noaptea și când dormea fetița. Livram împreună cu fetița sau mă ajuta soțul. Și cam în acea perioadă soțul mi-a spus că ar trebui să trecem la o nouă etapă, să luăm în chirie un oficiu. Nu am fost entuziasmată de idee, pentru că asta însemna să o las pe fetiță cu cineva și iar îmi era frică de necunoscut… În același timp înțelegeam că nu pot angaja pe cineva dacă nu am un oficiu și o companie. Așa că am început să căutăm spațiu. L-am găsit pe strada Pușkin cu fereastra ieșind exact pe Ștefan cel Mare. Un locușor bun pentru creație. Și tot atunci am dat documentele ca să deschidem și SRL-ul. Ironia sorții, tot pe 31 iulie l-am înregistrat, exact la un an de la eșecul nostru de la Yard Sale. Am început să lucrez la oficiu, fetița statea cu tatăl meu. A fost o nouă etapă pentru mine cu obținere de licențe, autorizații, lucrul cu banca, angajări, amenajare oficiu, rapoarte contabile, etc. Totul era nou și învățam din proprie experiență.

Din câte înțeleg, soțul este omul care te susține și te face cumva să avansezi în această idee.

Da, el a crezut și crede în mine mai mult decât eu însămi. Și un astfel de partener te ajută să mergi mai departe când e greu.

Care au mai fost niște momente cheie care te-au ajutat să continui?

Între timp am devenit rezident Zip House în proiectul Zip Acceleration Program, iar în vara anului 2018 am luat grantul pentru femei în afaceri. Pentru crearea unei colecții din argint, am mers în vacanța de vară în Italia și paralel cu asta ne-am întâlnit cu reprezentanții câtorva fabrici dintr-o zonă specializată în producerea argintului și am stabilit câteva contacte. În octombrie 2018 am creat și lansat primele colecții din argint placate cu rodiu, ca să nu se oxideze. Am mers pe stilul minimalist, pentru că asta lipsea pe piață la moment, forme simple, design modern. Și iată așa am ajuns noi de la o mică pasiune de relaxare la o afacere care la moment crează 6 locuri de muncă. 🙂

De unde luați materia primă, cine crează modelele? Cum arată procesul de producere?

La moment importăm componentele semi-fabricate din Europa și aici asamblăm cu ajutorul unor clești speciali. Unele produse vin finite, ca de exemplu inelele, unele coliere, brățări, cercei. Pietrele sunt de la furnizorii oficiali Swarovski, perlele naturale de apă dulce – de la fabrica Talevi din Macedonia. În prezent colaborăm și cu o fabrică autohtonă de producție utilizând utilajul lor, brațele lor de muncă și materia primă a lor. Colecțiile sunt create aici utilizând design-ul nostru sau unele modele din catalogul fabricilor cu care colaborăm.

Ce sfat ai pentru mămicile care au ca și tine o pasiune și ar vrea să o transforme în ceva mai mult?

Grea intrebare, am un mix de emoții când vine vorba de a construi o afacere de la zero.🙈 Este important să le placă ceea ce fac și dacă simt că vor să facă asta pe termen lung, atunci să nu ezite să acționeze. Deseori noi singure suntem cele care ne ucidem visele. Prea autocritice, vrem să fie totul perfect chiar de la început… E nevoie să fie cineva alături care să te scoată din zona de confort, să îți dea mereu întrebarea: care e următoarea etapă și spre unde mergem? În cazul meu a fost soțul. Niște sfaturi concrete pe care le-aș da ar fi:

1. Să lucreze zilnic câte puțin la afacere.

2. Să nu-i fie frică de eșecuri. Doar prin ele se învață.

3. Să își diferențieze produsul și să modeleze clientul ideal pentru care ar lucra.

4. Să facă storytelling.

5. Să promoveze valori cu care rezonează.

6. Să adune oameni frumoși în echipă. De una singură nu faci nimic.

7. Să creeze procese de lucru și să învețe a delega.

8. Să construiască onest afacerea, cu salarii oficiale, taxe achitate și să elibereze întotdeauna bonul de casă. Doar așa poți testa dacă un model de afacere este sustenabil.

9. Să își planifice timpul așa încât să fie zile în care lucrează și zile în care e cu familia.

Anastasia, îți mulțumesc!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.