Cum întărim sistemul imunitar la copii în sezonul rece

Această perioadă pandemică este complicată pentru toată lumea. A perturbat alimentația, activitatea fizică, iar frica și anxietatea pot fi observate atât la adulți, cât și la copii. Acum însă, mai mult ca niciodată, avem nevoie de o stimulare a sistemului imunitar, iar mamele știu că imunitatea la copii este un subiect pe cât de sensibil, pe atât de complex. Să încercăm să înțelegem cum funcționează și cum ajutăm organismul celui mic să devină mai rezistent și mai puternic.

Sistemul imunitar al copiilor ajunge la „maturitate” la vârsta de 6 ani

După fiecare răceală sistemul imunitar va fi mai pregătit cu anticorpi care vor proteja copilul la următoarea întâlnire cu virusul.

Vârstă 2-5 ani e cu multe viroze, tocmai din cauza că sistemul imunitar este foarte instabil. Sunt așteptate aproximativ 7-8 infecții virale pe an, care se vor trata fără antibiotice. De fapt antibioticele nu sunt indicate în infecțiile virale, însă numai în cazul infecțiilor bacteriene.

Îmbolnăvirea micuților va fi mai rară odată cu fiecare an care trece, iar la vârsta de 6 anișori, imunitatea lui va atinge maturitatea.

Alimente pentru o imunitate puternică la copii

Alimentația sănătoasă are un rol extrem de important pentru sistemul imunitar dar și pentru un organism sănătos. Cele mai recomandate alimente în rândul copiilor sunt fructele și legumele cu potențial alcalinizant și antioxidant.

Merele, cătina, perele, fructele de pădure (chiar și cele congelate), lămâile, ananasul, ghimbirul, morcovii, sfecla roșie etc.

Este foarte important ca cel mic să consume alimente hrănitoare, bogate în nutrienți care ajută organismul să lupte împotriva microbilor.

Deasemenea, plantele cu efecte antioxidante și antiinflamatorii nu trebuie neglijate. Acestea sunt numite și antibiotice naturale și sunt de neînlocuit: curcuma, oregano, ceapa roșie, usturoiul, busuiocul, lavanda, cimbrul, pătrunjelul și altele.

Totodată ar trebui să limitezi consumul alimentelor precum: lactatele de vacă, zahărul, carnea de porc, produsele din faină albă. Încercați să înlocuiți zahărul cu mierea.

Obiceiuri sănătoase pentru stilul de viață al copiilor începând de acum:

  • nu obligați copiii să mănânce tot din farfurie și nu le oferiți mâncare sau dulciuri drept recompensă.
  • înlocuiți băuturile carbogazoase (acestea slăbesc sistemul imunitar) cu sucuri naturale de fructe și legume.
  • asigurați corpului nutrienții necesari pentru întărirea imunității care includ vitamina A, C, D, E, Zinc și Magneziu.
  • evitați mâncarea de tip fast-food.
  • faceți împreună activități fizice.

Pentru a avea un organism sănătos și o imunitate puternică trebuie să acordăm o atenție deosebită modului de viață, iar asta înseamnă o alimentație corectă, exerciții fizice într-o zonă cu aer curat, iar o parte indispensabilă este somul, care trebuie să fie suficient şi odihnitor.

Sursa Foto: clubulbebelusilor.ro.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.