Copiii au nevoie de limite și de cuvântul ”NU” atunci când e nevoie

Într-o lume în care există foarte multă informație despre parenting, este foarte ușor ca un părinte să piardă echilibrul. Totul este prea teoretic și se bate cap în cap cu situațiile cu care se confruntă părinții acasă. În plus, se folosește și foarte mult marketing atunci când este vorba de un concept sau altul de educație, iar părintele poate fi dus ușor în eroare.

Este, întradevăr, foarte important ca copilul să-și dezvolte personalitatea, dar în același timp, este esențial ca acesta să știe de anumite limite.

Tot mai mulți copii nu au auzit niciodata cuvântul „nu”. Nu au fost atenționați să nu pună mâna pe ceva interzis, să meargă la culcare atunci când e firesc, sau să asculte pe cineva fără să-l întrerupă. Respectiv, asta poate duce la faptul că copilul pur și simplu nu mai știe ce înseamnă respectul, nici față de sine, nici față de altul. În plus, copiii cărora nu li se interzice nimic, sau li se permit prea multe, nu mai au ocazia să-și dezvolte auto-disciplina. E adevărat că nu și-o dezvoltă nici cei care sunt educați în mod autoritar. Iată de ce e atât de important să găsim acel echilibru și să știm cum impunem limitele.

Cum impunem corect limitele?

  • Când punem limite trebuie să ținem cont de sentimentele copilului și să îl ajutăm să le înțeleagă;
  • Limitele trebuiesc urmărite în timp ce își fac efectul;
  • Este foarte important să nu facem copilul să se simtă vinovat în timp ce îi punem limitele.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.