Atunci când la o anumită vârstă unii copii nu vorbesc, rostesc prea puține cuvinte sau le pronunță incorect, majoritatea părinților se adresează unui logoped pentru consultație. Dar vizita la acest specialist ar trebui să se realizeze nu doar atunci când apar probleme majore, ci de fiecare dată când cel mic întâmpină o problemă legată de vorbire, indiferent de forma și gravitatea acesteia.
Când mergem cu copilul la logoped și care sunt semnele care arată că e cazul ca cel mic să fie văzut de acest specialist, află din articol!
Cum identificăm dacă un copil are probleme
În mod normal un copil de 3 ani ar trebui să aibă minimum 20-50 de cuvinte în vocabular, indiferent dacă le pronunță sau nu corect. Dacă a ajuns la această vârstă și nu dezvoltă acest bagaj de cuvinte trebuie să-l consulte un logoped. Faptul că nu vorbește semnalează o problemă, ceea ce ar însemna că:
- Există o lipsă de stimulare adecvată a copilului
- Copilul nu are capacitatea să pronunțe cuvinte
- Are o întârziere în dezvoltarea aparatului fono-articulator, ceea ce înseamnă că nu va putea să pronunțe corect cuvintele și trebuie puțin ajutat
Care e rolul logopedului
- În primul rând logopedul învață copilul să respire corect. Foarte mulți copii inspiră și respiră pe gură, iar aerul din cavitatea pulmonară iese, dar nu poate străbate lringele, faringele și cavitatea bucală. Din acest motiv sunetul nu iese corect.
- Apoi logopedul, dupa evaluarea copilului și punerea diagnosticului începe cu cel mic metode de corectare a limbajului pentru a exersa mușchii limbii și a feței.
Ce presupune tratamentul
Pentru unii copii sunt suficiente puține ședințe la logoped, pe când alții trebuie să viziteze mai mult timp acest specialist, de la 6 luni în sus, în dependență de gravitatea situației. Dar parcursul este același pentru toți:
- Cunoașterea copilului de către logoped
- Cunoașterea logopedului de către copil
- Acceptarea de către copil a logopedului
- Acceptarea și efectuarea exercițiilor propuse de către logoped
Tratamentul presupune:
- Exerciții de respirație
- Exerciții de miogimnastica
- Exerciții specifice fiecărui sunet
Pentru obținerea de rezultate rapide este necesară vizitarea logopedului de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, dar și efectuarea exercițiilor acasă.
Sursa foto – Unsplash