Asociația Viața fără Leucemie și Asociația Dăruiește Aripi din România vin în sprijinul copiilor diagnosticați cu cancer din Republica Moldova, prin aportul său la crearea unor condiții mai bune în spital. Asociațiile au prezentat studiul de fezabilitate pentru reconstrucția și modernizarea secției de Oncohematologie Pediatrică din cadrul Institutului Oncologic din Republica Moldova.
Evenimentul de prezentare s-a desfășurat luni, 12 iunie curent, la Institutul Oncologic din Republica Moldova, în prezența ministrului Sănătății, doamna Ala Nemerenco, a doamnei Nicoleta Pauliuc, senator în Parlamentul României și inițiatoarea Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer din România și a ambasadorului român la Chișinău, E.S. domnul Cristian Leon-Țurcanu.
Astfel, 67 de spații de tratament și de lucru vor fi renovate și echipate corespunzător, inclusiv 23 saloane unde vor fi internați copiii diagnosticați cu cancer și un salon pentru spitalizare de zi. Secția va dispune de spații de joacă, bucătării pentru pacienți și părinți, precum și de un centru educațional pentru programe educative și de asistență psihologică.
citește și: Cum protejăm copiii de razele solare în perioada caniculară
Oferit pro bono de Asociațiile Dăruiește Aripi și „Viața fără leucemie”, studiul reprezintă primul pas înspre realizarea proiectului arhitectural de reconstrucție și modernizare. Acesta a fost realizat de Tesseract Architecture, singurul studio de arhitectură din România specializat în proiectarea infrastructurii de spitale și este în concordanță cu cele mai noi tendințe și standarde în materie de construcție de spitale și corespunde celor mai moderne criterii de siguranță. Studiul conține soluții de arhitectură pentru toate necesitățile funcționale ale unei secții moderne de oncohematologie pediatrică, cu zone compartimentate pentru pacienți și aparținători, personal medical și cel auxiliar, zona de proceduri medicale, îngrijire medicală specializată, zona de depozitare, zona dedicată activităților educative etc.
Doamna ministru al Sănătății Ala Nemerenco a accentuat importanța studiului de fezabilitate pentru inițierea propriu-zisă a procedurilor de reconstrucție și renovare, menționând că siguranța și confortul pacienților care urmează tratamentele la Institutul Oncologic este primordială.
La rândul său, Ambasadorul României la Chisinau a apreciat susținerea întregii societăți pentru astfel de proiecte și și-a exprimat admirația pentru modul în care cooperează cele două asociații neguvernamentale din România și din Republica Moldova.
Potrivit doamnei Alina Pătrăhău, fondatoarea și președintele Asociației Dăruiește Aripi, implementarea acestui proiect va asigura realizarea Standardelor Europene de asistenţă pentru copiii bolnavi de cancer, iar Republica Moldova se va plasa astfel în rândul statelor care asigură un sistem comprehensiv de asistenţă și îngrijire medicală pentru copiii şi adolescenţii care urmează tratamente împotriva cancerului.
Secția Oncohematologie pediatrică este singura unitate medicală specializată din țară unde sunt îngrijiți copiii diagnosticați cu cancer. Anual circa 90-100 de copii primesc acest crunt diagnostic.
sursa foto – Unsplash
sursa text – A.O „Viața Fără Leucemie”