În întreaga lume creștină, Învierea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători. Aceasta este sărbătorită cu multă veselie și voie bună. Însă felul de a marca Paștele este diferit de la o țară la alta. Dacă în Republica Moldova se obișnuiește ca în noaptea de Paște credincioșii să meargă la biserică pentru a sfinți pasca, în România, de exemplu, nu lipsește Iepurașul de Paște. Iar în Ungaria, în a doua zi de Paşte, există obiceiul ca bărbaţii să stropească cu parfum femeile și să primească în dar ouă vopsite.
Iată câteva tradiții și obiceiuri de Paște în diverse țări ale lumii!
Cehia şi Slovacia
În aceste ţări, odată cu venirea Paştelui, femeile sunt biciuite. În prima zi de Paște, bărbaţii le biciuiesc cu bice realizate manual din sfori şi panglici, o procedură nedureroasă, dar amuzantă. Conform tradiției, aceasta aduce sănătate şi frumuseţe femeilor.
America Latină
În America Latină are loc spectacolul numit Arderea lui Iuda. Acesta constă în incendierea unei efigii care îl reprezintă pe ucenicul care l-a trădat pe Iisus pentru 30 de arginţi.
Finlanda
În Finlanda există o tradiţie şi mai ciudată de Paşte. Aici copiii se îmbracă în vrăjitori şi poartă la gât mături, exact ca de Halloween. Aceștia se plimbă prin vecini în căutare de dulciuri. Tot de Paște finlandezii aprind focuri mari pentru a se proteja de vrăjitoarele reale.
Italia
În Florenţa, o căruţă trasă de un bivol conduce procesiunea pascală până în centrul oraşului, unde se adună oamenii în faţa catedralei. Artificiile ascunse în căruţă sunt folosite pentru o spectaculoasă explozie.
Australia
Dacă în unele țări iepurașul este simbol al Paștelui, în Australia aceștia sunt văzuți ca nişte dăunători, care strică recoltele. De aceea, animalul care aduce ouăle de Paşti şi care este turnat în ciocolată este un şoarece marsupial, aflat pe cale de dispariţie.
Filipine
În Vinerea Mare, creştinii voluntari din Filipine reproduc suferinţa lui Iisus Hristos prin crucificari adevărate. Aceștia sunt biciuţi pe Drumul Crucii, iar cei mai curajoşi sunt crucificaţi, asemeni Mântuitorului.
Germania
Spre deosebire de țările în care tradiţia de Paşte este să cauţi ouăle încondeiate sau de ciocolată, nemţii au un obicei bizar. Ei atârnă ouă colorate în… copaci, inclusiv în cei de pe străzile marilor oraşe.
Ungaria
În Ungaria, în a doua zi de Paşte, există obiceiul ca bărbaţii să stropească cu parfum femeile, iar acestea le dăruiesc ouă vopsite.
Grecia
Grecii nu vopsesc ouăle în alte culori, ci doar în roşu şi le folosesc inclusiv la prepararea unui tip de pâine specială de Paşte.
Sursa foto – Unsplash