În perioada verii, cu toții ne dorim să ne răcorim și recurgem la diverse metode, cum ar fi consumul de alimente foarte reci. Medicii susțin că e o practică acceptabilă, căci organismul nu se răcorește ci, din contra, se încălzește și pierde energie încercând să aducă alimentele la temperatura sa. În acest timp transpiră, iar transpirația are rolul de a răcori. Dacă maturii pot bea orice fel de băuturi, la orice temperatură, nu e valabil și în cazul copiilor.
Iată de ce copiii nu trebuie să bea vara apă rece și ce probleme pot apărea din cauza asta!
Conform cercetărilor, transpirația ajută la răcirea corpului într-o zi toridă. Copiii, fiind foarte activi în această perioadă, pierd multă energie, motiv pentru care nu au nevoie de apă rece. Pentru a o încălzi, organismul din nou va folosi energie. În acest sens, sunt indicate băuturile călduțe – apă și ceai, care vor determina creșterea temperaturii interne a organismului și în consecință transpirația va fi mai abundentă. Pe măsură ce aceasta se evaporă, va răcori corpul.
Pentru o răcorire eficientă în perioada verii, specialiștii recomandă să evităm băuturile reci și, mai ales, să nu le oferim copiilor. Acest lucru poate determina vasele de sânge să se îngusteze și va crea senzația generală de încălzire și nu de răcorire.
E bine de știut că băuturile reci au efect temporar. Volumul consumat este mic în comparație cu dimensiunea corpului, iar drept urmare efectul de răcire se disipează foarte repede. În schimb, băuturile reci ajută tranzitul intestinal, ameliorează durerile abdominale și constipația.
De asemenea, băuturile reci scad capacitatea de apărare a mucoasei de la nivelul gâtului și pot afecta corzile vocale, provocând afecțiuni ORL. Ajunse în sistemul digestiv, vor solidifica alimentele care tocmai au fost consumate.
Important! Băuturile de orice fel pot supraîncărca rinichii, iar copiii pot face și intoxicație cu apă dacă o consumă în cantitate prea mare.
Sursa foto – Unsplash