Mișcarea înseamnă viață, cunoaștem asta cu toții. Însă, trăind într-un mediu în care facem tot mai puțină mișcare și având joburi din fața calculatorului, pentru mulți dintre noi, mișcarea a devenit un lux. Sedentarismul este al patrulea factor de risc printre cauzele mortalității în lume în prezent. Astfel, deoarece oamenii se mișcă tot mai puțin, suntem martori la tot mai multe boli cardiovasculare, obezitate, diabet, boli ale sistemului musculo-scheletic. Acest lucru duce atât la scăderea speranței medii de viață a populației, cât și a numărului de ani trăiți sănătoși.
Dacă observi că și tu faci puțină mișcare, iată câteva obiceiuri care cresc nivelul de activitate fizică!
Ce înseamnă activitate fizică
Trebuie de știut că activitatea fizică nu este un sport. Aceasta înseamnă orice mișcare efectuată datorită mușchilor scheletici care consumă energie și include: mersul pe jos, jocurile active, antrenamentele, ocupația conștientă cu sportul.
Specialiștii susțin că o sesiune de activitate fizică trebuie să dureze nu mai puțin de 30 de minute, a câte 5 zile pe săptămână, în rezultatul căruia să apară transpirația ușoară și încălzirea pielii.
Cum creștem nivelul de activitate fizică
Pentru a crește zilnic nivelul de activitate fizică, e bine să adoptăm unele obiceiuri, printre care:
- înotul
- ciclismul
- alergarea la intensitate moderată
- schiurile
- schiurile pe role
- călăria
- aqua aerobica
- mersul nordic
- patinajul pe gheață
- mersul pe jos
- spălarea ferestrelor
- curățenia în casă
- rănitul zăpezii
- măturatul frunzelor
- jocuri în aer liber cu copilul
- urcatul și coborâtul scărilor
- dansurile
Pentru ca aceste activități să ajute la menținerea și fortificare sănătății, trebuie executate într-un ritm moderat timp de cel puțin zece minute. Sunt activități simple, dar printre cele mai bune, pe care le putem face pentru sănătatea noastră.
Atât copiii, cât și maturii, au nevoie de mișcare. Starea de sănătate bună dobândită prin mișcare în copilărie și adolescență va fi menținută pe tot parcursul vieții, iar obiceiul și pasiunea pentru mișcare îi ajută fiind adulți să-și susțină activitatea fizică, chiar și atunci când sunt ocupați. Astfel, făcând un obicei din a ne mișca zilnic câte minimum 30 de minute, bătrânețea va veni cu o stare de sănătate mai bună și cu o mai mare poftă de viață.
Sursa foto – Unsplash