Primăvara ne bucură cu soare, pomi înfloriți și iarbă verde, însă vine și cu unele pericole. După o iarnă lungă, insectele ies din amorțeală și încep să atace oamenii. Unele dintre acestea, cum ar fi căpușele, provoacă boli destul de grave, în special la copii.
Iată ce e de făcut când găsești o căpușă pe corpul copilului!
Căpușele, asemeni scorpionilor și păianjenilor, sunt animale nevertebrate. Pentru a putea supraviețui acestea au nevoie de o gazdă. Astfel, ele pătrund sub piele, unde sug sângele și locuiesc acolo mai multe zile.
Din cauza că aceste animale sunt foarte mici, cei care sunt mușcați de ele observă acest lucru abia după ce zona se înroșește vizibil. Există peste 800 de specii de căpușe, însă doar două dintre acestea prezintă un adevărat pericol pentru om, din pricina bolilor pe care le transmit. În Republica Moldova s-au depistat 5 specii de căpușe care atacă frecvent omul și care sunt periculoase.
E bine de știut că nu înțepătura de căpușă cauzează infecție, ci secrețiile, toxinele pe care le conține saliva acestora. Prin intermediul salivei se pot transmite numeroase boli.
Una dintre căpușele periculoase, cea cu carapace tare, elimină substanțe periculoase abia dupa câteva zile în care s-a hrănit din organismul victimei. Căpușele moi transmit boala în mai puțin de un minut, pentru că ele se hrănesc într-un interval mai scurt de o oră.
Cea mai periculoasă boală transmisă de căpușe este Borelioza (Boala Lyme), care poate fi contactată și de la alte insecte care sug sânge.
Ce e de făcut?
Căpușele parazitează de obicei pe zonele de pe corp unde pielea este foarte fină: gamba piciorului, spatele genunchiului, scalp, axilă, zona inghinală.
Dacă este observată înainte ca această insectă să cadă, mergeți imediat la medicul chirurg, care va avea grijă să o extragă. S-ar putea ca cel mic să simtă o durere intensă locală, mâncărime, arsură sau roșeață.
Simptomele pot însă apărea abia după ce căpușa a căzut: amorțeală, erupții cutanate, simptome de gripă, amețeală, febră, dureri articulare, slăbiciune, greață, respirație dificilă, vărsături. În acest caz, neapărat mergi la medic și cere părerea mai multor specialiști înainte de a administra tratamentul prescris copilului.
În cazul în care căpușa nu a pătruns pe piele sau nu a mușcat încă, ia-o atent de pe corp sau de pe haină și arde-o. Iar dacă deja a mușcat, iar copilul nu are simptome, nu încerca să o scoți singură, indiferent de metodele pe care le vezi pe internet. Indicat este să te adresezi unui medic sau să suni la 112 pentru a primi indicații clare.
Cum ne protejăm copiii de căpușe?
Este foarte important să știm cum să ne protejăm copiii de căpușe și ce pași trebuie să urmăm pentru a nu deveni gazde ale acestor insecte. Cea mai eficientă metodă este să evităm locurile cunoscute ca fiind infestate cu căpușe – copaci, iarbă, tufișuri și să interzicem copiilor să interacționeze direct cu un animal parazitat (mieluți, ieduți, câini, pisici), în perioada mai – iulie.
Pași de urmat:
- Îmbracă-l pe cel mic în haine largi, deschise la culoare
- Alege pantaloni lungi și bluze cu mâneca lungă
- Alege o încălțăminte care să-i acopere laba piciorului. Evită sandalele sau saboții
- Acoperă-i capul cu o pălărie
- Înainte de a ieși din casă, folosește o loțiune special creată pentru copii, care-l poate proteja de mușcăturile de insecte
- Reveniți acasă, scutură bine hainele în care a fost îmbrăcat copilul și dă-le la spălat
- Verifică apoi dacă nu cumva, în spatele genunchilor și al coatelor, la urechi și în alte zone ascunse, s-a pitit vreo căpușă
- Fă-i un duș celui mic și îmbracă-l în haine curate.
Dacă ai găsit o căpușă deja instalată pe corpul copilului, mergi imediat la medic!
Sursa foto – Unsplash