Sindromul cuibului gol – cum să-i faci față mai ușor

Când copilul crește, își ia zborul și părăsește cuibul. E ceva firesc, e legea naturii. Așa s-a întâmplat cu noi, așa vor face și copiii noștri. După plecarea lor, casa rămâne pustie, iar senzația aceasta e apăsătoare pentru părinți.

Cum să faci față mai ușor sindromului cuibului gol, află din articol!

Sindromul cuibului gol nu e un mit, ci o realitate cu care se confruntă foarte mulți părinți atunci când copiii se mută de acasă. Specialiștii susțin că sentimentele trăite de părinți sunt asemănătoare cu cele experimentate când moare cineva.

Ce simți când îți pleacă puiul de acasă

Atunci când copiii se mută cu traiul separat, părinții pot simți furie, disperare, supărare, depresie, negare sau ușurare. Sunt sentimente absolut normale, iar psihologii consideră că acesta apar nu din cauza schimbării din viața copilului, ci din viața părintelui. Acesta va fi nevoit să se obișnuiască cu această schimbare și să-și creeze noi rutine.

Partenerul – principalul aliat

În sindromul cuibului gol, partenerul este singurul și cel mai important aliat. Dacă până acum v-ați focusat atenția pe copil, acum e momentul să fiți mai atenți la relația dintre voi, deoarece trăiți împreună „această pierdere”. Ați rămas în doi, astfel încât încercați să vorbiți unul cu celălalt, să stabiliți reguli și să aduceți liniștea în cuplu. Acum aceasta e tot ce contează. Sunteți exact ca înainte de a avea copii!

Ce e de făcut

Nimeni nu-ți poate spune cum să treci mai ușor peste acest moment. Poate ar fi bine să vorbești cu partenerul, cu o prietenă, chiar cu copilul, să i spui ce simți. Sau poate poți discuta cu părinți care au trecut prin asta. Sau ai putea să te pregătești din timp pentru aceste zile. Copilul nu mai este mic, e inevitabilă plecarea sa din casa părintească. În această perioadă de pregătire, puteți discuta, împacheta lucruri, face planuri de viitor. Rolul tău în viața copilului se va schimba, dar tu vei rămâne permanent părintele la care va alerga atunci când va avea nevoie de un sfat.

Și mai departe?

Atunci când copilul a părăsit cuibul și s-a mutat la o nouă locuință, lasă-l pe el să decidă cât de mult vrea să te implici în noua sa viață. Nu-l suna obsesiv, nu-l vizita fără să-l anunți din timp. E mare și trebuie să ai încrederea că i-ai oferit cea mai bună educație, iar acum se poate descurca singur.

„Sămânța” cuibului gol este durerea. Nu o inhiba! Cu timpul, te vei convinge că puiului tău îi e bine așa și anxietatea va dispărea. Dacă totuși, nu faci față sentimentelor negative, cere ajutor specializat.

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.