În primele luni de viață, când bebelușii plâng foarte mult, părinții sunt îndemnați să folosească sunetele albe. Se crede că acestea îi liniștesc pe micuți și îi ajută să scape de disconfort. Dacă acestora le-au fost îndeplinite nevoile primare și totuși continuă să plângă, sunetele albe pot fi de un real ajutor.
De ce plâng bebelușii
Bebelușii plâng. Indiferent de cauză, pentru ei plânsul e unicul mod de a comunica la așa vârstă fragedă.
În general, bebelușii plâng atunci când:
- Au scutecul plin și trebuie schimbat
- Le este foame
- Îi doare ceva. De cele mai multe ori – burtica, din cauza gazelor sau a colicilor
- Le este somn
- Se plictisesc
- Vor atenție
- Vor în brațe
- Le este frig
Atunci când este înțeles motivul plânsului bebelușilor, e mult mai ușor să fie liniștiți și să se intervină cu diverse metode, cum ar fi utilizarea sunetelor albe.
Ce sunt sunetele albe pentru bebeluși
Sunetele albe reprezintă o combinație a tuturor frecvențelor de sunet, capabile să neutralizeze celelalte zgomote care îi pot deranja pe bebeluși. Acestea au puterea de a stimula somnolența, dar și de a spori capacitatea de concentrare.
Bebelușii cunosc sunetele albe încă de când sunt în burtica mamei, tot de atunci fiind obișnuiți și cu bătăile inimii, pe care le găsesc liniștitoare și după naștere. Astfel, singurele zgomote familiare copiilor sunt cele ritmice, monotone și nu foarte intense. Orice alte zgomote îi deranjează sau obosește. Sunetele albe în schimb, maschează celelalte zgomote și reduc factorii de stres pentru bebeluși, iar aceștia se liniștesc.
Cât de eficiente sunt sunetele albe
Pentru a demonstra eficiența acestor sunete, au fost efectuate mai multe studii. Astfel, un studiu realizat în 1990 pe un eșantion de 40 de bebeluși și publicat într-un jurnal de pediatrie, “Archives of Disease in Childhood”, arată că 80% dintre copii se liniștesc și adorm după doar 5 minute de ascultare a acestui tip de sunete.
CITEȘTE ȘI: Igiena nazală la bebeluși
Măsuri de precauție
Chiar și așa, expunerea prelungită la sunete albe îi privează pe copii de alți stimuli, ceea ce ar putea să le stagneze sau să le încetinească dezvoltarea. De aceea, un studiu demonstrează că expunerea pe durate mai mari de 8 ore la sunete albe, la un nivel de peste 85 decibeli, poate fi dăunătoare. Folosirea inadecvată, la volum prea mare, a sunetelor albe, este dăunătoare pentru bebeluși, căci pot afecta nervii auditivi. Volumul nu ar trebui să depășească 50 de decibeli. De asemenea, sursa de sunet alb trebuie să fie situată la o distanță de doi metri față de locul în care se află bebelușul.
Surse de sunete albe
Surse de sunete albe putem găsi oriunde. Printre cele mai cunoscute sunt:
- Aspiratorul
- Uscătorul de păr
- Mașina de spălat rufe
- Ventilator
- Mașina de spălat vase
Dar sunt și unele sunete la care puțini se gândesc, însă care liniștesc bebelușii foarte ușor:
- Sunetul ploii
- Focul care arde
- Zumzetul albinelor
- Vântul
- Zgomotul valurilor
Toate aceste sunete se găsesc pe YouTube sau pe diverse aplicații mobile.
Important! Televizorul nu reprezintă o sursă de sunet alb!
Sursa foto – Unsplash