Semne că se apropie travaliul. La ce să fii atentă

Sarcina este o perioadă frumoasă din viața unei femei, însă ultima lună devine foarte obositoare. În așteptarea începerii travaliului, ai putea fi cuprinsă de emoții și sentimente din cele mai ciudate, însă trebuie să știi că e un lucru absolut normal. Relaxează-te, odihnește-te și lasă lucrurile să decurgă de la sine. Iar când începe travaliul, bucură-te că în scurt timp îți vei ține puiul în brațe.

Iată la ce semne să fii atentă și cum sa te pregătești pentru o experiență de neuitat!

Simți o senzație de ușurare

Atunci când urmează să naști, observi că pot respira mai bine și simți o senzație de ușurare. La unele femei, acest lucru apare chiar la începutul ultimei luni, iar la altele – cu 1-2 săptămâni înainte de naștere. Asta se datorează coborârii copilului, care se pregătește și el pentru marele moment.

Mergi mai des la toaletă

Deoarece copilul a coborât, simți o presiune mai mare asupra vezicii urinare. Acest lucru te face să mergi mai des la toaletă.

Pierderea dopului gelatinos

La unele femei, dopul gelatinos poate cădea cu câteva minute sau ore înainte de naștere, pe când la altele se întâmplă cu câteva zile înainte. La căderea acestui dop gelatinos, care a ajutat la sigilarea canalului cervical și la protecția fătului de bacterii, poți observa și ușoare sângerări. În cazul în care cantitatea de sânge este mare, adresează-te la medic!

Ruperea apei

Dacă știi că se apropie momentul nașterii, ar trebui să ți se rupă membranele sacului amniotic. De obicei, acest lucru se întâmplă când majoritatea femeilor sunt deja la spital, sub supravegherea unui medic. Dacă ești acasă, ai grijă să ții la îndemână un prosop curat, căci cantitatea de apă pierdută ar putea fi destul de mare. Nu folosi nicidecum tampoane vaginale pentru a nu transporta bacterii în vagin.

Ai foarte multă energie

Cu siguranță, pe toată perioada sarcinii ți-ai dorit foarte mult să te odihnești. Într-o zi însă, te vei trezi plină de energie și vei dori să faci foarte multe lucruri. Te vei simți ușoară și pregătită să răstorni și munții. Ai grijă, căci marele moment ar putea fi chiar a doua zi, astfel încât odihnește-te și păstrează-ți energia pentru naștere.

Ștergerea colului

Tu nu vei simți nimic din ceea ce e legat de colul uterin, însă medicul va verifica dacă acesta este dilatat. Un col uterin mai subțire se va dilata mai ușor. Înainte de naștere, colul trebuie să fie 100% șters sau complet subțiat.

Dilatarea colului

Dilatarea unui col se măsoară în centimetri sau în degete. La început, acesta se va dilata foarte puțin, pe când în faza activă a travaliului, dilatarea va avea loc mult mai rapid. Când cervixul are 10 centimetri, corpul tău este pregătit pentru a permite trecerea copilului.

Contracțiile regulate

Dacă simți că ai contracții regulate, travaliul deja a început și se apropie marele moment. Contracțiile regulate durează între 30 și 90 de secunde și sunt din ce în ce mai dense. Când acestea apar la mai puțin de 5 minute și durează aproape 40 secunde, este timpul să te îndrepți către spital.

Naștere ușoară și copilaș sănătos!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.