Igiena nazală la bebeluși, în câțiva pași simpli

Bebelușii ne par atât de fragili, încât adesea ne este frică și să-i atingem. Dacă noi, părinții, ne descurcăm perfect să-i hrănim și să-i îmbrăcăm, când vine vorba despre îngrijire, sunt unele lucruri care ne sperie. Unul dintre acestea este efectuarea igienei nazale. Chiar dacă poate părea ceva dificil, nu este deloc așa. Curățarea năsucului la bebeluși se realizează foarte simplu și e nevoie doar de un pic de atenție și îndemânare.

Pentru ca cel mic să aibă o mucoasă nazală sănătoasă, se impune asigurarea unei bune igiene a foselor nazale. Astfel, copiii de mici trebuie învățați să-și sufle periodic și eficient nasul, dar când ei nu o pot face, se recomandă folosirea serului fiziologic sau a spray-urilor cu soluții saline izotone. Aceste soluții spală secrețiile nazale aflate în exces, îndepărtează microbii, particulele de praf și alergenii.

Toaleta nazală la nou-născuți

Nou-născuții au nevoie zilnic de o toaletă riguroasă a năsucului.  Aceasta se face cu ser fiziologic de 3 ml, care se picură în fiecare nară și se aspiră secrețiile cu o pompiță (dacă sunt în cantitate mare). Dacă nu există secreții abundente, năsucul se curăță cu un bețișor cu opritor, doar la nivelul nărilor și se răsucește pentru a agăța aceste secreții. Dacă nu există nici o secreție, năsucul nou-născutului se va curăța singur, prin tuse sau strănut.

Toaleta nazală la bebelușii de până la 6 luni

Pentru efectuarea curățării nazale la bebelușii de până la 6 luni, sunt indicate fiolele cu ser fiziologic de 5 ml. Bebelușul șe așează pe o parte, apoi i se picură în nara care este orientată spre tavan, conținutul unei fiole. Apoi, copilul se așează pe cealaltă parte și se face aceeași procedură.

Toaleta nazală la bebelușii de 6-12 luni

Curățarea năsucului la copiii mai mari de 6 luni se va face cu fiole de ser fiziologic de 10 ml. La această vârstă copiii trebuie învățați să-și sufle singuri năsucul, imitând iepurașul sau ariciul, o metodă care dă rezultate aproape întotdeauna.

În perioada în care bebelușul este răcit sau are nasul înfundat, se recomandă toaletarea de cel puțin 3 ori pe zi. Astfel, se va evita apariția unor complicații nazale, iar bebelușul va respira și va dormi mai bine.

SFATURI IMPORTANTE!

  • Niciodată nu întrebuința spray-uri sau picături, mai ales de tip decongestionant, fără acordul medicului!
  • Pentru curățarea nărilor, nu folosi niciodată bețișoare de urechi!
  • Pentru ca micuțul să respire mai ușor, sub saltea pune un prosop, care o va ridica ușor. Niciodată nu folosi pernă!

Foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.