Limba geografică la copii. Ce este și cum se tratează

Tot mai mulți părinți se adresează la medic cu copiii lor, care au limbă geografică. În mod normal, limba este acoperită cu rozete – umflături mici, asemănătoare părului. Uneori, acestea apar ca niște insulițe roșii, inflamate. Limba geografică mai este cunoscută și sub numele de glosită migratorie benignă și afectează între 1% și 3% de populație, în special copiii până la 6 ani.

Ce este limba geografică

Limba geografică este o afecțiune inflamatorie, dar inofensivă, care afectează suprafața limbii. Porțiunile inflamate, asemeni unei hărți, odată ce sunt tratate, migrează în altă parte a limbii, dar cel mai des sunt afectate marginile și vârful acesteia. De obicei, acestea nu provoacă durere sau alte probleme de sănătate, însă uneori creează disconfort și sensibilitate crescută la alimentele fierbinți, condimente, sare sau dulciuri.

De ce apare limba geografică la copii

Din păcate, nu există nici o modalitate de a preveni apariția limbii geografice, iar cauza acesteia este necunoscută. Se crede că există o legătură între limba geografică și psoriasis, dar nu există suficiente cercetări în acest sens. De asemenea, mai sensibile pot fi și persoanele cu limba fisurată sau crăpată, acestea având șanțuri pe partea superioară a suprafeței limbii, de nici în acest caz nu există suficiente studii.

CITEȘTE ȘI: Părul încâlcit la fetițe. Ce e de făcut?

Simptomele limbii geografice

Persoanele care au limbă geografică, de obicei nu au simptome, iar afecțiunea poate dura săptămâni sau chiar luni. În general, semnele unei astfel de limbi sunt:

  • Schimbarea dimensiunii, formei, locației leziunilor
  • Leziuni cu forme neregulate a limbii
  • Senzație de arsură la consumul unor anumite alimente

Cum se tratează limba geografică

În general, limba geografică nu necesită tratament. Chiar și așa, atunci când apare disconfort sau durere, medicul ar putea recomanda anestezice. La fel, sunt recomandate și clătiturile bucale cu ceai de mușețel, gălbenele sau salvie, cât și propolisul și cătina, care se aplică pe pete.

IMPORTANT! Limba geografică este o condiție benignă și nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății copiilor.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.