Sportul după naștere. Când este permis și cu ce să începi

Multe femei, îndată ce nasc, își doresc să scape cât mai repede se surplusul de kilograme rămase de pe urma sarcinii. Totuși, organismul are nevoie de timp pentru a reveni la greutatea inițială. Dacă ai adăugat kilograme pe parcursul a nouă luni, nu te aștepta și nici nu te grăbi să scapi de ele mai repede. Ai grijă doar la alimentație echilibrată, fă mișcare și du un mod de viață sănătos, iar kilogramele în plus vor dispărea așa cum au și apărut – în timp și cu răbdare. Acum prioritate are bebelușul pe care tocmai l-ai născut.

Când poți începe să faci sport

Dacă ai avut o naștere naturală

În cazul în care ai născut natural, fără complicații, și a făcut sport pe toată durata sarcinii, poți începe la câteva zile după naștere sau când simți tu că ești pregătită. Dacă nașterea a fost cu complicații, e cazul să mai aștepți.

Dacă ai avut o cezariană

Dacă ai născut prin operația de cezariană, înainte de a începe să faci sport, discută cu medicul obstetrician și ține cont de sfaturile acestuia.

Ce sport poți practica

Pentru început, poți încerca ceva simplu, cum ar fi plimbările sau mersul la pas rapid. De asemenea, nu uita și de exercițiile Kegel, pentru întărirea musculaturii pelviene. 30 de minute pe zi, 4-5 zile pe săptămână, sunt suficiente pentru a face activitate aerobică moderată. Sarcina și nașterea au fost două experiențe destul de solicitante pentru corpul tău, de aceea încearcă să fii blândă cu tine.

  • Înainte de a începe, fă încălzire
  • Începe încet și crește în intensitate
  • Poartă un sutien care să-ți susțină foarte bine sânii
  • Hidratează-te suficient și evită oboseala
  • La final, relaxează-te

În cazul în care ai dureri, oprește-te din a face sport și mergi la medic. De asemenea, dacă observi scurgeri vaginale, consultă medicul.

De ce să faci sport după naștere

Pe lângă faptul că sportul te ajută să slăbești, vei observa că după un interval de exerciții fizice, te vei simți mult mai plină de energie, te vei putea odihni mai bine atunci când bebelușul doarme și chiar vei avea și tu un somn mai calitativ.

CITEȘTE ȘI: Remedii anti toxicoză recomandate de mămici

De asemenea, în această perioadă de refacere, sportul va contribui semnificativ la vindecare:

  • Îți vei reduce tonusul musculaturii abdominale
  • Vei redobândi controlul asupra sfincterului vezicii urinare
  • Vei îmbunătăți circulația sângelui
Uneori te-ai putea simți obosită și ai putea renunța la a mai face puțină mișcare, însă odată ce ți-ai stabilit un scop, nu te abate de la plan. E mult mai bine să faci sport atât cât poți, decât deloc. Încearcă plimbările la pas rapid, mersul cu bicicleta, înotul, iar abia la 4-6 luni după o naștere vaginală fără complicații, poți practica alte tipuri de sport, însă și atunci după ce ai făcut o vizită în cabinetul ginecologului.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.