În timpul sarcinii și după naștere, majoritatea femeilor se confruntă cu hemoroizi. Studiile arată că la 90% dintre femeile însărcinate, aceștia vor apărea și se vor menține chiar și după naștere. Hemoroizii reprezintă dilatații varicoase ale venelor de la nivelul canalului anal și rectului. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unor deficiențe în alimentație, care duc la constipație și iritația regiunii rectale, consumul de alcool sau condimente în exces. Hemoroizii mai sunt cunoscuți și ca boala funcționarilor și a șoferilor, apărând ca rezultat al șezutului prelungit pe scaun.
Tipuri de hemoroizi
E bine de știut că hemoroizii sunt de două feluri:
- Interni – cei care apar primii, ca dilatații venoase de tip varical, situate în interiorul canalului anal, la circa 4 cm adâncime. De cele mai multe ori, aceștia crează disconfort, sângerare și complicații, fiind responsabili de dureri caracteristice bolii hemoroidale.
- Externi – apar ca o consecință a decompensării drenajului venos din hemoroizii interni deja dilatați. Aceștia sunt observați ușor și de obicei nu crează decât implicații estetice. Totuși, se pot complica atunci când apare tromboza hemoroidală externă.
Care este legătura cu femeile însărcinate
Există un mit conform căruia hemoroizii apar la femeile care nasc natural și mai puțin la cele care nasc prin cezariană. Nimic mai greșit! Aceștia sunt o consecință nu a nașterii, ci a întregii sarcini, când avem compresiune venoasă pe sistemul cav inferior, care duce la drenaj venos deficitar și face ca aceste pernițe venoase să se dilate treptat, transformându-se în hemoroizi. Există și cazuri în care și nașterea declanșează apariția pronunțată a hemoroizilor, însă aceștia erau deja formați din timpul sarcinii.
E bine de știut că orice femeie, în timpul sarcinii și imediat după naștere, poate avea dilatații varicoase hemoroidale interne. Unele, pot evolua favorabil doar cu tratament medicamentos, pe când altele evoluează nefavorabil spre complicații.
Cauzele apariției hemoroizilor
Printre principalele acuze ale apariției hemoroizilor sunt:
- Constipația
- Statul pe scaun o perioadă îndelungată de timp
- Obezitatea
- Mâncărurile picante
- Consumul de alcool
- Sarcina
Ce e de făcut
Primul și cel mai înțelept lucru care-l poate face o femeie cu hemoroizi este consultația unui proctolog. Acesta va oferi sfaturi competente în ceea ce privește modul de viață, dieta zilnică si nu în ultimul rând tratament eficient. În ultima perioadă, medicina a evoluat atât de mult, încât hemoroizii pot fi tratați cu unguente locale sau cu intervenții foarte simplu de efectuat, care sunt ușor de suportat de către pacient. Intervenția chirurgicală clasică este efectuată doar atunci când boala este în formă avansată.
Totuși, pentru a nu ajunge la medic, fiecare femeie trebuie să ia unele măsuri de siguranță, cum ar fi:
- Hidratare
- Mâncare care să nu constipe
- Mai puțin stat în poziția șezut
- Evitarea alcoolului și a alimentelor picante
Totuși, dacă au apărut, pentru diminuarea disconfortului, sunt indicate:
- Băile călduțe
- Comprese reci la nivelul anusului
- Menținerea zonei anale curate
- Evitarea vitaminelor care conțin o doză mare de fier
- Cremă pentru hemoroizi, compatibilă cu alăptarea (la indicația medicului)
Hemoroizii în perioada de lăuzie sunt o problemă foarte frecvent întâlnită, iată de ce orice femeie după naștere, dacă prezintă disconfort în regiunea anală, trebuie să facă un consult la medicul proctolog.
Sursa – Unsplash