Cele mai comune probleme care pot apărea la mamele care alăptează: mastită, angorjare, lactostază

Deși alăptarea este o perioadă frumoasă, aceasta poate veni uneori cu probleme destul de dificile. Dacă la început copilul abia învață să apuce sânul, să se poziționeze corect și poate apărea fenomenul numit „furia laptelui”, în următoarele luni mama se poate confrunta cu alte afecțiuni la nivelul sânilor. Fie că apare lactostaza, mastita sau angorjarea sânilor, femeia trebuie să consulte un medic pentru a aplica tratamentul corect.

Iată care sunt cele mai frecvente probleme cu care se poate confrunta o mamă care alăptează și ce soluții există pentru acestea:

Durere în timp ce alăptează

Este absolut normal ca la primele alăptări mamelonul să doară. Este recomandat ca atunci când durerea persistă mai mult de un minut, să fie schimbată poziția de supt a bebelușului. Gura acestuia trebuie să ocupe mai mult zona inferioară a areolei, decât pe cea superioară. Dacă totuși durerea persistă, aplică o cremă cu lanolină, căci este posibil că pielea sânilor să fie uscată, fapt ce provoacă și durere.

Mameloane fisurate

Mameloanele se pot fisura din mai multe cauze: pomparea sânilor, supt incorect, candidoză. Pentru a rezolva această problemă, este indicată poziționarea bebelușului la sân, cât mai des, chiar dacă suptul e dureros sau cu sânge. Cu cât mai des va mânca, cu atât mai blând va suge. În acest caz, pe mamelon nu se aplică nimic, ci doar se spală cu apă călduță. Totuși, dacă problema persistă, aplică local o cremă cu lanolină.

Lactostază/ canale blocate de lapte

Canalele sunt blocate de lapte atunci când nu are loc drenajul corect. Chiar dacă uneori e destul de dureros, este indicat suptul cât mai des. Dacă persistă durerea și senzația de arsură locală, este indicat sfatul unui medic specialist.

Sâni angorjați/ Furia laptelui

Din cauza cantității mare de lapte, care nu este consumată de către bebeluș, sânii vor avea tendința de a se umfla. Pentru a scăpa de aceasta incomoditate, e nevoie de a stoarce laptele cu o pompă sau de a pune copilul cât mai des la sân.

Mastită

Mastita este o infecție bacteriană. Aceasta se manifestă prin dureri mari de sâni și febră. Mastita este cauzată de afecțiunile descrise mai sus: sâni angorjați, mameloane fisurate și canale blocate. Pentru a scăpa de această problemă este indicat neapărat controlul la un medic, care va prescrie tratament cu antibiotice. La fel, este indicată stoarcerea sânilor.

Candidoză

Această afecțiune este provocată de o ciupercă aflată în gurița bebelușului. Se manifestă prin iritații, mâncărime și usturime. Pentru a o trata, medicul va prescrie preparate antifungice atât pentru sâni, cât și pentru gura copilului. Ambii vor urma tratamentul prescris.

Mameloane plate/ ombilicate

Mameloanele plate sau ombilicate nu reprezintă o problemă. Pur și simplu, acestea vor face mai dificilă alăptarea. Pentru a ușura procesul, e nevoie că înainte de a alăpta să se folosească o pompă, pentru a face laptele să curgă. De asemenea, sunt indicate și mameloanele de silicon.

În cazul tuturor afecțiunilor la nivelul sânilor, dacă durerea persistă și apare febra, este absolut obligatorie consultația unui medic specialist.

Sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.