Metode de stimulare a lactației, recomandate de mămici

După naștere, foarte multe mămici se întreabă dacă laptele lor este suficient pentru bebeluș. Medicii însă le recomandă să stea liniștite la acest subiect, în special dacă cel mic ia suficient în greutate și nu există probleme de sănătate.

Chiar și așa, mamele observă că, oricât de mult ar încerca, nu reușesc să ofere copilului cantitatea necesară de lapte matern. De aceea, renunță la alăptat și optează pentru formulă de lapte praf. Pentru a împiedica acest lucru, ele trebuie să înțeleagă de ce sânii nu produc atât cât trebuie, căci ar putea exista unele cauze ușor de rezolvat, dar despre care mamele nu cunosc.

Iată câteva metode de stimulare a lactației, recomandate de mămicile mai experimentate!

  • Atașarea copilului la sân cât mai des și corect. Astfel, în timp ce micuțul va suge, organismul mamei va produce și mai mult lapte. Atașarea incorectă face copilul să nu sugă prea mult, ci doar să suzeteze sânul, caz în care organismul mamei nu înregistrează cerere și, prin urmare, nu mai produce suficient lapte.
  • Oferirea laptelui din ambii sâni. Chiar dacă pare că bebelușul s-a săturat sau a obosit, multe mame afirmă că trebuie neapărat să sugă și din celălalt sân. În acest mod se va stimula secreția corespunzător.
  • În timpul alăptării este indicat să apeși puțin pe sâni, practică numită compresia sânilor. Așa laptele va coborî mai repede și mai ușor pe canale. Compresia nu trebuie folosită când bebelușul suge foarte bine sau destul de bine.
  • Multe femei susțin că o dietă echilibrată oferă suficientei surse și energie pentru a alăptat copilul. Astfel, asigură-te că mănânci sănătos, alimente calitative, renunți la grăsimi și la dulciuri pentru a îmbunătăți producția de lapte matern.
  • Relaxează-te, odihnește-te și ai grijă de sănătatea ta. O mamă care nu are prea multe griji, își va putea alăpta copilul mai bine și mai mult timp decât mama mereu obosită.
  • Consumă suficientă apă pentru a nu te deshidrata, deoarece acest lucru poate îngreuna producția unei cantități suficiente de lapte.
  • Pomparea laptelui cu ajutorul unei pompe este o opțiune excelentă pentru mamele care nu pot fi aproape de bebelușii lor în timpul hrănirii. De asemenea, este un mod extraordinar de a susține sau stimula producția de lapte. Între hrăniri, încearcă să adaugi câteva sesiuni de pompare, pentru a transmite corpului tău că trebuie să producă mai mult lapte.
  • Ceaiul pentru stimularea lactației (chimen, anason) este una dintre cele mai la îndemână metode folosite de femeile care alăptează. Studiile în domeniul plantelor medicinale care cresc lactația nu sunt foarte concludente, dar numeroase mămici s-au declarat foarte mulțumite de folosirea acestora, spunând că lactația a fost stimulată dupa ce au băut cel puțin doi litri de ceai pe zi.
  • Consultantul în alăptare de asemenea te poate ajuta.
  • Medicamentele care stimulează lactația ar trebui să fie ultimul pas (și numai la indicația medicului) după ce s-au traversat toate etapele propuse mai sus și nu au dat nici un rezultat.

Jack Newman, autorul celebrului „Ghid pentru alăptare”, spune că nu există mamă care să nu aibă lapte deloc. Numai 2% din femei nu pot alăpta. Studiile bazate pe dovezi spun că 98% dintre mame pot să-și alăpteze copiii dacă își doresc acest lucru, dacă dețin informații corecte, dacă se bucură de susținerea familiei, a cadrelor medicale, a comunității în care trăiesc și, bineînțeles, dacă apelează la ajutor atunci când apar anumite probleme de alăptare. În categoria celor 2% dintre mamele care nu pot alăpta se află cele care au anumite boli/afecțiuni sau cele care sunt despărțite de copilul lor.

Tu din ce categorie faci parte?

Sursa foto – AICI

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.