Suntem obișnuiți să credem că sarcina durează nouă luni. Ginecologii, însă, folosesc săptămânile pentru a cronometra durata sarcinii. Vezi în continuare explicațiile pe înțelesul tuturor ale ginecologului obstetrician, Olga Scalețchi.
În mod uzual, sarcina este împărțită în 40 de săptămâni. Această perioadă se împarte, la rândul ei, în trei perioade egale de aproximativ 3 luni calendaristice. Astfel, avem:
- Trimestrul I – până la 14 săptămâni de sarcină;
- Trimestrul II – de la 14 la 28 de săptămâni;
- Trimestrul III – săptămâna 29 până la 42 de sarcină.
De ce este nevoie să împărțim perioada de gestație în trimestre?
Deoarece majoritatea problemelor obstetricale majore tind să apară în acest interval de timp. De exemplu, în primul trimestru de sarcină apar majoritatea avorturilor spontane. În trimestrul doi de sarcină se pune cel mai frecvent diagnosticul de diabet gestațional. În trimestrul trei se complică hipertensiunea indusă de sarcină, placenta praevia. Este important să cunoaștem cu exactitate vârsta gestațională pentru a beneficia de un management obstetrical bun.
Cum se poate calcula vârsta gestațională?
- utilizând data ultimei menstruații;
- prin examenul clinic atunci când se apreciază dimensiunea uterului;
- estimarea ecografică a vârstei gestaționale.
Poți calcula vârsta gestațională și acasă. Trebuie doar să cunoști data ultimei menstruații și să folosești numeroase aplicații care te pot ajuta să faci asta. Unele dintre ele sunt: Pregnancy tracker-baby center; Pregnancy +; Preganancy app, și altele.
Cum poți să calculezi data probabilă a nașterii?
Poți aplica legea lui Naegele: aduni 7 zile la data ultimei menstruații și scazi 3 luni. Să zicem că data ultimei menstruații este 7 martie, atunci data probabilă a nașterii va fi 14 decembrie. Foarte important de știut este data ultimei menstruații, fără această informație banală, datarea sarcinii devine mult mai dificilă!
Sursa: https://www.instagram.com/dr.olgascaletchi/