Psoriazisul la copii și adolescenți. Cum se manifestă și cum îl tratăm

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii care are o evoluție de lungă durată. Boala este caracterizată prin apariția pe corp a unor plăci/pete roșii, bine delimitate, proeminente, acoperite cu coji albe, care se descuamează foarte ușor. Petele pot apărea pe genunchi, coate, lombe, unghii, scalp, dar și în alte zone ale corpului.

Psoriazisul la copii și adolescenți este tot mai des întâlnit în ultimă perioadă, dar afectează în special maturii. Cum se manifestă și cum îl tratăm, află din acest articol!

E bine de știut că psoriazisul nu este o boală contagioasă și în contact cu bolnavul aceasta nu se transmite. De obicei, la copii psoriazisul este confundat cu dermatita atopică sau eczema, de aceea este mai greu de diagnosticat.

Simptomele psoriazisului

La copii, psoriazisul se manifestă prin:

  • Piele foarte uscată, crăpată și care se exfoliază ușor
  • Pete solzoase pe piele, roșii, dureroase și cu mâncărimi
  • Unghii groase sau ondulate
  • Leziuni pe coate, scalp, zona scutecului, genunchi și față

Boala poate debuta la orice vârstă, iar cauzele exacte ale apariției acesteia nu se cunosc, dar se consideră că sistemul imunitar deficitar ar fi unul dintre factorii declanșatori. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi transmisă din generație în generație. Dacă un părinte are psoriazis, copilul are o probabilitate de 10% de a dezvolta afecțiunea. Iar dacă ambii părinți suferă de psoriazis, copilul prezintă un risc de peste 50% de a o dezvolta.

Ce e de făcut?

Atunci când un copil are psoriazis, pielea acestuia este foarte uscată și aspră, cu crăpături dureroase. Din cauza acestor crăpături e foarte ușor să apară noi leziuni sau chiar infecții grave. Însă îngrijirea corespunzătoare va ajuta pacientul să treacă mai ușor peste boală.

Tratamentul psoriazisului la copii este diferit de cel pentru maturi. Acesta presupune utilizarea de creme topice, diverse medicamente sau tratamente naturiste, care însă nu sunt indicate fără acordul unui specialist.

Cum îngrijim pielea cu psoriazis

Pentru a îngriji pielea unui copil cu psoriazis e important de respectat câteva sfaturi:

  • Menținerea pielii cât mai hidratată. Putem folosi regulat creme intens hidratante, dar care să nu conțină categoric parfumuri, care o pot irita și mai mult
  • Evitarea produselor de îngrijire care conțin iritanți
  • Evitarea contactului cu detergenți și soluții chimice
  • Evitarea băilor îndelungate
  • Evitarea descuamării, frecării sau zgârâierii pielii, care poate duce la infecții

E bine de știut că intervenția timpurie și depistarea la timp a bolii ajută la îmbunătățirea perspectivei pe termen lung și reduce problemele care pot apărea din cauza acestei afecțiuni.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.