La Chișinău au fost deschise 10 centre de zi pentru copii și familie

În urma unui parteneriatul încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova au fost deschise zece Centre de zi pentru copii și familie. Aceste centre au ca scop protejarea și asistența copiilor în situații de risc și a copiilor victime ale tuturor formelor de abuz, prin activități de prevenire și servicii specializate gratuite adresate copiilor și familiilor acestora.

Cele 10 centre de zi pentru copii vor oferi asistență tehnică în realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău. Fiecare sector al capitalei găzduiește câte două centre, iar acestea vor putea acorda servicii anual pentru cel puțin 500 de copii, adolescenți și adolescente, inclusiv refugiați.

citește și: Copiii cu cancer vor avea condiții mai bune în spital. Secția de Oncohematologie Pediatrică va fi renovată

Centrele de zi pentru copii în situații de risc oferă o gamă variată de servicii sociale, cum ar fi acordarea asistenței copilului în situații de risc în conformitate cu nevoile sale, dezvoltarea abilităților parentale în creșterea și îngrijirea copilului, informarea comunității și a instituțiilor abilitate cu privire la necesitățile specifice ale copiilor și familiilor aflate în situații de dificultate, monitorizarea situației copilului beneficiar al serviciului și incluziunea comunitară a copilului și familiei.

Beneficiarii Centrului de zi pentru copii și familie pot fi băieți și fete cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și familiile acestora, inclusiv refugiați. Aceștia vor avea acces la servicii și programe specializate, care includ asistență individualizată, consiliere psihologică individuală și de grup, precum și utilizarea spațiilor dotate cu materiale didactice, literatură de specialitate, jocuri de societate și de dezvoltare, echipamente robotice și multe altele.

Pentru a beneficia de serviciile Centrului de zi pentru copii și familie, unul dintre părinți poate depune o cerere la Direcția Protecția Drepturilor Copilului din raza teritorială în care locuiesc. Acordarea serviciilor se va realiza în baza unui plan individualizat de servicii, elaborat de către specialiști împreună cu copilul și familia acestuia, având în vedere nevoile identificate. Beneficiarii vor putea urma programele de asistență pentru o perioadă de până la 6 luni, cu posibilitatea de prelungire.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.