Sindactilia – ce este, cum se tratează și ce efecte are

Sindactilia reprezintă o afecțiune la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, caracterizată prin fuziunea acestora. Dacă într-un proces normal între două degete adiacente apare un spațiu, în sindactilie această separare nu se realizează. Studiile arată că aceasta este o anomalie congenitală comună, care apare la băieți de două ori mai des decât la fete și se întâlnești la 1 din 2000 copii, de obicei 50% bilateral. Între 10 și 40% au istoric pozitiv familiar de transmitere a sindactiliei. Cel mai frecvent implicat e degetul 3 cu 4 (57%), urmat de 4 cu 5 (27%), iar cele mai rare sunt între degetele 1 și 2 și 2 și 3.

Cum se manifestă sindactilia

E bine de știut că persoanele cu sindactilie experimentează simptome diferite. Acest lucru se întâmplă din motiv că afecțiunea poate fi atât unilaterală, cât și bilaterală, cu degete total sau parțial fuzionate, asimetrică sau simetrică, simplă sau complexă, dureroasă sau fără dureri.

Tipuri de sindactilie

Specialiștii au identificat cinci tipuri de sindactilie:

Tipul I: alipirea are loc între degetul mijlociu și cel inelar de la mână sau între al doilea și al treilea deget de la picior;

Tipul II: degetul mijlociu și cel inelar au un al șaselea deget fuzionat între ele;

Tipul III: degetul mic și cel inelar sunt fuzionate;

Tipul IV: implică toate degetele de la mână sau toate degetele de la picioare;

Tipul V: fuziunea are loc între degetul mijlociu și cel inelar de la mână sau între degetele doi și trei de la picior, dar și oasele metacarpiene sau metatarsiene sunt fuzionate între ele.

Cum se tratează

De obicei, sindactilia se corectează chirurgical după efectuarea unei radiografii. Această intervenție e bine să fie realizată la o vârstă fragedă, între 6 și 18 luni, cel târziu până la 6 ani. Procedura durează între 2-5 ore și copilul operat va rămâne internat în spital câteva zile. Dacă sunt mai multe degete implicate, operația se va face seriat, la distanțe de 3 luni.

Deși în general intervenția are loc cu succes, pot apărea unele complicații cum ar fi durerea, care este absolut normală și cicatricile din cauza deplasării pielii spre vârful degetului (fiind nevoie de o nouă intervenție).

Bine de știut!

Indiferent de gradul de dificultate, sindactilia este o afecțiune ce trebuie tratată. Nerezolvată, aceasta poate duce la dizabilități și la probleme legate de stima de sine.

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.