De ce e bine sa învățăm copiii să facă ordine în camerele lor

Atunci când sunt mici, copiii nu sunt implicați în treburile casnice. Odată cu creșterea acestora este absolut normal să aibă unele responsabilități. Printre acestea sunt în primul rând strângerea jucăriilor și păstrarea ordinii și curățeniei în cameră și în întreaga locuință. Începând cu vârsta de 4-5 ani, orice copil este deja capabil să-și facă ordine în propria cameră, ghidat și ajutat la început de părinți. Deși de cele mai multe ori cei mici vor protesta, trebuie să știe că este responsabilitatea lor de a contribui la starea de bine a casei în care trăiesc.

Iată de ce e bine sa învățăm copiii să facă ordine în camerele lor și cum îi putem învăța să facă acest lucru fără mofturi și cu implicare!

Propriul exemplu contează

Copiii fac ceea ce fac și părinții. Astfel, suntem pentru ei un exemplu de urmat pe tot parcursul vieții, dar în special atunci când sunt mici. Nici curățenia nu este o excepție. Atunci când ne vor vedea pe noi că suntem interesați de menținerea ordinii, cei mici vor avea și ei interes pentru acest lucru. De aceea este indicat ca atunci când ne ocupăm de treburile casnice, să-i implicăm și pe copii.

Decorează-i camera frumos

Atât timp cât au o cameră frumos decorată, colorată și aranjată, copiii vor dori să păstreze ordinea în ea. Dacă ai ținut cont de dorințele sale atunci când ai amenajat odaia copilului, cu siguranță nu vor fi probleme atunci când va trebui să facă în ea curățenie. Va dori să-și păstreze lucrurile în bună ordine și totul să arate foarte bine.

Faceți din curățenie o distracție

Nici maturilor nu le place să facă ordine în liniște, cu atât mai mult copiilor. Transformă procesul de curățenie într-o joacă și distrați-vă în timp ce mențineți ordinea. Faceți concursuri de genul cine strânge mai multe jucării, cine șterge praful mai repede sau cine strânge mai repede hainele. De asemenea, puteți asculta și muzică în tot acest timp sau chiar dansați.

Curățenia începe de acasă

Un copil care va ști cum să mențină ordinea în dulapul cu haine, cum să facă curățenie în casă, de după ușile închise, va fi ordinat și atunci când va merge în societate. Din acest motiv e foarte important să-i învățăm de mici să trăiască într-un spațiu curat. Mai mult chiar, dacă vor vedea acasă curățenie, la maturitate își vor dori să trăiască într-un cămin similar. De asemenea, e bine ca cei mici să știe că fiecare obiect are locul său, iar acest lucru trebuie respectat. Astfel vor creste maturi ordonați, pentru care curățenia și ordinea nu va deveni o problemă, ci un mod de viață.

Tu cum îi convingi pe cei mici să facă ordine în camerele lor și să te ajute la curățenia în casă?

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.