În ultima perioadă în tot mai multe surse găsim termenul de potențiator de arome. Deși acesta se găsește natural în anumite alimente, pe cale artificială este folosit în industria alimentară. Printre cei mai întâlniți potențiatori de arome este monoglutamatul de sodiu, o pulbere albă, inodoră și cristalină.
Ce este și ce efecte are asupra organismului potențiatorul de arome, află din articol!
Monoglutamatul de sodiu mai este numit și glutamatul monosodic, cunoscut și sub denumirea de E621 sau MSG. Acest aminoacid este produs de organism, nefiind nevoie să fie obținut din alimente. Se găsește natural în ciuperci, roșii, lapte, pește, brânză, ouă, carne, mazăre, porumb, spanac.
Monoglutamatul de sodiu este folosit în industria alimentară, fiind foarte popular în bucătăria asiatică și în statele occidentale. Acesta nu are o aromă proprie, dar se activează atunci când sunt combinați cu condimente sau alimente aromate. Se spune că aportul zilnic de monoglutamat de sodiu este de 0,3-1,0 grame.
Deși este un ingredient sigur, asupra folosirii monoglutamatului de sodiu au fost făcute numeroase studii, iar părerile sunt împărțite. US Food and Drug Administration (FDA) a solicitat ca monoglutamatul de sodiu să fie menționat pe eticheta produselor. FDA consideră consumul de monoglutamat de sodiu ca fiind „în general sigur”, dacă este în limite admise.
La rândul său, Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) spune că până la 3 grame de monoglutamat de sodiu este sigur și că în general este improbabil consumul a 3 grame de MSG într-o zi.
Ce se întâmplă dacă consumi E621
Studiile nu au putut demonstra legătura dintre monoglutamatul de sodiu și sănătate. Se știe doar că poate crea reacții temporare la unele persoane, fiind cunoscut termenul de „sindromul restaurantului chinezesc”, o afecțiune care se manifestă la 1% dintre persoanele care consumă MSG prin:
- Dureri de cap
- Amețeli
- Slăbiciuni
- Respirație îngreunată
- Palpitații
- Înroșirea feței
- Leșin
Se crede că consumul de monoglutamat de sodiu peste doza indicată ar putea duce la:
- obezitate/tulburări metabolice
- toxicitate cerebrală
Însă nu există încă dovezi clare că MSG afectează în vreun fel organismul.
Sursa foto – Unsplash