Petele pigmentare de pe ten. Ce e de făcut?

Odată cu primăvara, încep să apară și unele probleme ale pielii, cum ar fi petele pigmentare. Acestea arată destul de inestetic și de multe ori e destul de dificil să fie ascunse. Din acest motiv, medicii dermatologi vin cu sfaturi importante, ce trebuie urmate atât pentru a împiedica apariția, cât și dezvoltarea acestora.

Petele pigmentare de pe ten pot fi prevenite foarte ușor. Află din articol ce e de făcut!

Ce sunt petele pigmentare

Petele pigmentare sau hiperpigmentarea reprezintă acele pete maronii care pot fi observate pe ten, având dimensiuni și forme diferite. Anumite zone ale pielii produc prea multă melanină, ceea ce duce la apariția acestor pete cu nuanțe de la maro deschis până la brun.

De ce apar petele pigmentare

Cea mai comună cauză a apariției petelor pigmentare este expunerea îndelungată la soare și arsura, care stimulează producția de melanină în piele. E important de știut că melanina acționează ca o protecție naturală împotriva radiațiilor UV. Tot ea este responsabilă pentru bronzarea pielii, însă dacă ne expunem excesiv la soare, procesul de producere a melaninei este perturbat și va duce la  apariția petelor pigmentare.

E bine de știut că petele pigmentare pot apărea după tratamentul cu anumite medicamente, cum ar fi cele hormonale, antibiotice sau antiepileptice. De asemenea, acneea și stoarcerea coșurilor pot determina și ele apariția acestor pete.

Ce e de făcut?

Specialiștii susțin că odată ce apar aceste pete, există un risc foarte mare de a se agrava în timp, de aceea e foarte important să ne adresăm pentru un consult. În cadrul acestuia, ne vor fi recomandate cele mai bune soluții și metode de estompare a petelor pigmentare de pe ten.

Totuși, cea mai importantă este prevenția. Pentru a nu ajunge în situația în care va fi nevoie chiar de intervenții chirurgicale, putem împiedica apariția hiperpigmentării. Astfel, este necesară în primul rând utilizarea cremelor de protecție solară cu un factor de protecție ridicat pentru a preveni expunerea pielii la radiațiile UV nocive.

De asemenea:

  • ar trebui să evităm expunerea excesivă la soare în timpul orelor de vârf
  • să îmbrăcăm haine care ne protejează de soare
  • să evițăm produsele cosmetice care pot irita pielea
  • să menținem pielea hidratată cu produse adecvate pentru îngrijirea pielii.

Hiperpigmentarea pielii nu pune în pericol viața, dar poate fi deranjantă, din cauza aspectului inestetic, de aceea unul dintre  cei mai importanți pași pentru prevenirea acesteia este evitarea expunerii la soare.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.