Experimente de primăvară pentru copiii de toate vârstele

Odată cu sosirea primăverii, putem face cu copiii diverse experimente. De exemplu, pentru a observa cum renaște natura, e de ajuns să mergem cu ei zilnic în pădure sau să notăm orele la care răsare sau apune soarele. De asemenea, putem observa zilnic cum se schimbă copacul de la geam sau cum înflorește o floare. Sunt experiențe interesante nu doar pentru copii, ci și pentru maturi, de aceea nu ezita să le faci în acest anotimp.

 Iată 4 experimente de primăvară pentru copiii de toate vârstele!

Stările apei

Dacă serile din luna martie sunt încă geroase, e momentul pentru un experiment prin intermediul căruia copilul să descopere stările de agregare a apei. Puneți într-o farfurie un pic de apă și lăsați-o afară peste noapte. Dimineața, cel mic va observa că aceasta a înghețat (stare solidă). Odată cu apariția soarelui, se va dezgheța și se va transforma în lichid, iar dacă o veți lăsa afară pe parcursul zilei, seara copilul va observa că în farfurie nu a mai rămas apă, căci s-a evaporat (stare gazoasă).

Ciclul de viață al muștelor de fructe

Curățați o banană și puneți-o într-un borcan. Lăsați borcanul deschis câteva zile. Verificați borcanul zilnic. Când apar muștele de fructe Drosophila, acoperiți borcanul cu un ciorap de nailon și legați-l cu o bandă de cauciuc. Lăsați muștele în borcan timp de trei zile, iar după această perioadă, eliberați-le pe toate. Închideți borcanul din nou cu ciorapul. Urmăriți borcanul timp de două săptămâni. Rezultate.În câteva zile veți vedea larve târându-se de-a lungul fundului. Mai târziu, larvele se vor transforma în coconi, iar, în final, vor apărea muștele. Drosophila este atrasă de mirosul de fructe coapte. Ei depun ouă pe fructe, din care se dezvoltă larvele și apoi se formează pupe. Pupele sunt ca niște coconi în care se transformă omizile. În ultima etapă, o muscă adultă iese din pupă, iar ciclul se repetă din nou.

Florile colorate

Pentru a face acest experiment, aveți nevoie de flori albe, colorant alimentar sau acuarele lichide, pahare. Luați orice tip de flori vii albe și puneți-le într-un pahar de sticlă cu un centimetru de apă. Apoi adăugați acuarele lichide ori colorantul alimentar de diferite nuanțe în fiecare recipient. Florile vor absorbi apa și vor începe a-și schimba culoarea în decurs de o oră! Copilul va observa cum florile absorb apa prin tulpină și apoi se evaporă prin petale.

De la mugure la floare

Alegeți împreună cu copiii un pom fructifer. Zilnic ieșiți afară și observați cum se schimbă rămurelele, cum apar muguri și se transformă în flori. În continuare observați cum cad petalele și apar fructele și frunzele. Cu ajutorul acestei lecții practice, copiii învață că, pentru apariția florii e nevoie întotdeauna de un mugure. Mugurii se găsesc întotdeauna pe ramurile scurte ale tulpinii. Niciodată un mugure nu va crește pe ramurile groase sau pe tulpină.  Fiecare floare este  formată dintr-un lăstar scurt, un ax floral, un stigmat și stamine, plus petalele. Pentru ca un mugure să înflorească, e nevoie de lumină și căldură, motiv pentru care florile apar primăvara, când afară se încălzește. Iar pentru ca din floare să apară fructul, pe lângă polenizare, e nevoie de apă, un sol bun și aer curat.

Spor la experimentat!

Sursa foto – suntmama.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.