Ce mai mâncăm în Postul Mare. Rețete delicioase

Chiar dacă postul nu este doar despre mâncare, de multe ori ne e dificil să ținem această perioadă pentru că nu mai știm ce să gătim. Ei bine, secretul e simplu: mâncarea de post trebuie să fie cât mai ușoară, dar nutritivă. Ce mai mâncăm în Postul Mare? Salate de crudități, legume gătite în diverse moduri, boboase, cereale, nuci, semințe, ciuperci.

Postul va trece mult mai ușor cu aceste rețete delicioase propuse de noi!

Sarmale de post cu orez și ciuperci

Pentru a face aceste sarmale delicioase, ai nevoie de foi de varză (proaspătă sau murată), orez (pe care trebuie să-l speli în mai multe ape și să-l lași puțin la umflat în apă călduță), ciuperci tăiate cuburi și călite, morcov dat prin răzătoare, sos de roșii, ceapă călită, pătrunjel proaspăt tăiat mărunt, ulei, sare, piper negru și alte condimente preferate. Amestecă ingredientele într-un bol, apoi umple foile de varză și modelează sarmalele. Aranjează sarmalele într-un ceaun și pune între straturi două crenguțe de cimbru uscat. Toarnă deasupra sos de roșii și un pic de apă și lasă ceaunul la foc mic până când sarmalele sunt gata.

Chiftele de post cu legume

Chiftelele din legume sunt extrem de delicioase. Pentru a le face, ai nevoie de legumele tale preferate, tocate mărunt sau date prin răzătoare și călite la tigaie. Peste legume se adaugă orez fiert, pesmet măcinat fin, usturoi pasat și pătrunjel tocat fin. Potrivește de sare și adaugă condimentele preferate. Încălzește cuptorul, pregătește o tavă tapetată cu hârtie și din amestecul de legume, modelează chiftelele cu mâinile unse cu ulei. Coace chiftelele la cuptor aproximativ 30 de minute la foc potrivit.

citește și: Rețete pentru prima săptămână din Postul Mare

Tocăniță de conopidă

Conopida este extrem de delicioasă dacă știi cum să o gătești. Pentru a face din ea o tocăniță, ai nevoie de o conopidă mare, suc de roșii, ceapă, pătrunjel, sare și ulei. Desfă conopida în buchețele, spal-o bine și fierbe-o ușor în apă cu sare. Separat, călește ceapa tocată mărunt, adaugă conopida și un pahar din apa în care a fiert, suc de roșii și potrivește de sare. Lasă la fiert, iar când este gata, presară pătrunjel tocat fin.

Pateu din năut

Pateul din comerț este plin de chimicale, extrem de dăunătoare pentru organism. Îl poți face acasă, din ingrediente naturale. Ai nevoie de o cană de năut fiert, o linguriță de carob, un pic de zeamă de lămâie și sirop de agave. Amestecă aceste ingrediente și servește pateul cu pâine de secară.

Roșii umplute

În perioada postului, roșiile umplute sunt un deliciu. Pentru a le prepara, ai nevoie de legumele tale preferate, călite la tigaie sau în stare crudă, amestecate cu un pic de sare și ierburi aromate. Roșiile se taie deasupra și se scobește miezul, iar interiorul se umple cu amestecul de legume. Între timp, se încinge cuptorul la 180 de grade, se aranjează roșiile pe o tavă, se stropesc cu ulei și se lasă la cuptor pentru 20 de minute.

Poftă bună!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.