Ce este principiul Pareto și cum să-l aplici în viața ta

Principiul Pareto reprezintă un fenomen statistic care arată că, în general, 80% din consecințele unui fenomen, situație sau sistem sunt determinate de 20% dintre cauze. Regula 80/20 este cunoscută și ca „legea celor puțini, dar critici” și a fost observată și validată de către economistul italian Vilfredo Pareto. În anul 1895, acesta a observat că oamenii din societate păreau să se împartă natural în două categorii – 20% din populație era reprezentată de oamenii bogați și influenți, iar restul de 80% erau oamenii obișnuiți.

În ce domenii se aplică principiul Pareto?

Principiul lui Pareto poate fi extrem de eficient indiferent de domeniul în care este aplicat. Acest principiul este considerat ca o modalitate de a obține succes fără efort. Astfel, este necesar să analizezi situația în care te afli și să încerci să aplici această regulă pentru a descoperi care este direcția potrivită.

În afaceri

Este o regulă generală⁠, frecvent utilizată și în domeniul afacerilor. De exemplu: „80% din vânzări provin de la 20% din clienți”.

În matematică

Din punct de vedere matematic, regula 80/20 este aproximativ urmată de o distribuție a legii puterii⁠ (cunoscută și ca distribuția Pareto⁠) pentru un anumit set de parametri, și s-a demonstrat empiric că multe fenomene naturale prezintă o astfel de distribuție.

În sport

Se spune că aproximativ 20% din sportivi participă la 80% din concursurile mari, iar dintre aceștia, 20% câștigă 80% din premii. Legea celor puțini poate fi văzută și în pariuri, unde se spune că, cu 20% din efort, se poate obține o performanță egală cu cea a 80% din pariori.

În sănătate

Profesioniștii din sănătatea și securitatea muncii folosesc principiul Pareto pentru a sublinia importanța prioritizării pericolelor. Presupunând că 20% din pericole cauzează 80% din accidente, și categorisind pericolele, profesioniștii din domeniul siguranței pot viza acele 20% dintre pericole care produc 80% din accidente. Alternativ, dacă riscurile sunt abordate în ordine aleatorie, un profesionist în domeniul siguranței are probabilitate mare de a adresa unul dintre cele 80% de pericole care produc doar o parte din restul de 20% dintre accidente.

În relații

80% din satisfacția personală este generată de 20% dintre persoanele din cercul apropiat.

În viața de zi cu zi

Aplicat în viața de zi cu zi, acest principiu sugerează să te concentrezi mai mult pe prioritizarea elementelor cu adevărat esențiale, care vor genera cele mai semnificative rezultate.

Cu siguranță în majoritatea activităților tale îți dorești rezultate cât mai bune, motiv pentru care este foarte bine să ai o gândire bazată pe regula 80/20. Dacă te concentrezi mai mult pe lucrurile care contează, ai mai multe șanse pentru a-ți îmbunătăți atât viața personală, cât și pe cea profesională.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.