Hiperlexia: Ce reprezintă și cum se manifestă

Există copii care încep să citească fără să-i fi învățat cineva. Sau să recunoască cifre și litere fără să i le fi spus cineva anterior. Acești copii sunt hiperlexici, ceea ce înseamnă că au un nivel de lectura mult mai avansat decât ceea ce se așteaptă la vârsta lor.

Ce este hiperlexia și cum se manifestă, află din acest articol!

Hiperlexia vine din grecescul „hyper” (peste) și „lexis” (pronunție, cuvânt) și se referă la abilitatea copilului de a citi foarte bine. Hiperlexia este un sindrom care se caracterizează prin faptul că un copil are o capacitate avansată de citire și se simte fascinat de litere sau cifre încă de la o vârstă fragedă, în special de la 2-4 ani. Copiii cu hiperlexie tind să aibă un IQ mediu sau puțin peste medie. Mulți experți consideră că hiperlexia este indicativă a autismului.

Cauzele hiperlexiei

Specialiștii nu cunosc cauzele exacte ale dezvoltării hiperlexiei. Se crede că se datorează supradezvoltării anumitor zone ale creierului, în timp ce altele rămân subdezvoltate. Dacă fenomenul apare ca urmare a autismului sau a lui Asperger, aici se pot găsi posibile explicații.

Simptomele hiperlexiei

Hiperlexia poate avea unele simptome caracteristice datotiră cărora înțelegem dacă un copil prezintă această afecțiune în dezvoltarea sa:

  • Capacitate de citire timpurie comparativ cu ceilalți copii de vârsta lui
  • Dificultăți de înțelegere și utilizare a limbajului verbal
  • Dificultate de procesare a celor spuse verbal
  • Dificultate de a răspunde la întrebări despre: cine, ce, unde, când și de ce
  • Abilități puternice de memorie
  • Învață repede pe de rost
  • Gândire concretă
  • Insecuritate legată de tranziții sau modificări ale rutinelor
  • Lupta cu abilitățile sociale

Cum sunt copiii hiperlexici

Atunci când un copil este capabil să scrie cuvinte lungi înainte de vârsta de 2 ani și să citească propoziții complete înainte de a împlini 3 ani, poate fi hiperlexic. De asemenea, un copil cu hiperlexie poate număra repede literele și silabele, pot citi înapoi, dar în același timp au adesea dificultăți de comunicare.

Mulți dintre copiii cu hiperlaxie învață să vorbească doar prin repetare intensă și au dificultăți în a învăța regulile unei limbi prin exemple sau încercare și eroare. Copiii hiperlexici au mai puțin interes să se joace sau să comunice cu ceilalți. Aceștia rareori inițiază conversații, adesea dezvoltă temeri speciale și neobișnuite.

Copiii cu hiperlexie folosesc echolalia (repetă propoziții și cuvinte) pentru a-și dezvolta limbajul, au un vocabular mare și pot numi multe obiecte, dar nu înțeleg cum să-și aplice abilitățile lingvistice în abstract. Copiii hiperlexici au adesea probleme în a răspunde la întrebări de genul: unde, cum și de ce.

Tratamentul hiperlexiei

Hiperlexia poate fi tratată dacă afecțiunea este diagnosticată devreme. Aceasta necesită terapie logopedică intensivă, care permite copilului să dobândească mai bune abilități lingvistice și să dezvolte abilități sociale mai ușor. Este important ca experții, părinții, educatorii și profesorii să lucreze împreună ca echipă. Analiza comportamentului aplicat (ABA), poate avea succes și în sindromul hiperlexic aferent.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.