Beneficiile studierii muzicii asupra copiilor

Muzica este considerată limbajul universal, căci o melodie bună poate fi înțeleasă de toată lumea. În cazul copiilor, muzica nu este doar o metodă de relaxare, ci aceasta  aduce numeroase beneficii, iar experții confirmă faptul că sunt o mulțime de motive pentru care ar trebui să-ți dai copilul să învețe un instrument muzical. Posibil că micuțul tău nu va crește un Beethoven, dar  cunoscând anumite instrumente muzicale, îi va fi mai ușor să memoreze, să fie mai ordonat și chiar să învețe mai bine matematica. Dacă observi că piciul tău dă semne că îl tentează muzica, nu ezita să îl înscrii la cursuri speciale.

Studiul unui instrument muzical în copilărie influenţează pozitiv capacitatea auditivă la maturitate, având beneficii în ceea ce priveşte dezvoltarea creierului, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, potrivit dailymail.co.uk. „Acest studiu sugerează importanţa educaţiei muzicale pentru copii, dar şi pentru o îmbătrânire sănătoasă”, susțin cercetătorii.

Vârsta potrivită pentru studierea muzicii

E bine să cumpărăm copilului un instrument muzical chiar începând cu vârsta de doi ani, pentru a face cunoștință mai bine cu diversitatea sunetelor, dar nu prin învățarea propriu-zisă a instrumentului, ci prin joc. Experții susțin că în  jurul vârstei de 4 ani copiii pot începe lecțiile individuale de muzică și anume cursuri de pian și vioară,, la 5-6 ani – lecții de chitară, percuție și canto, iar peste 7 ani copiii pot deja studia violoncelul. Ceea ce trebuie să cunoască părinții este faptul că: Nu există copil afon!

Beneficiile studierii muzicii

Muzica dezvoltă puterea de concentrare, memoria, sensibilitatea, gândirea abstractă, limbajul și aptitudinile de comunicare.

1.Tratează autismul

Studierea muzicii pentru copiii autiști poate avea un efect terapeutic neașteptat, aceasta având  un impact asupra secțiunii cerebrale care răspunde de respirație, bătăile inimii și reacții la sunete. Datorită muzicii, copilul va procesa mai bine un discurs.

2.Îmbunătățește capacitatea de ascultare

Pentru un copil hiperactiv este extrem de dificil să stea liniștit și să asculte în timp ce is e citește o poveste, de exemplu. De aceea, orele de studiere a sunetelor și a modului în care ele pot fi controlate au efecte pozitive asupra capacității de ascultare.

3.Contribuie la dezvoltarea socială

Având în vedere că atunci când studiază copilul se află într-un mediu public, acesta poate lega prietenii, poate stabili relații și învăța un anumit comportament social.

4.Îmbunătățește coordonarea corporală

Atunci când învață să cânte la un instrument muzical copilul învață și coordonarea între ochi și mâini. De asemenea, este solicitată și respirația.

5.Îmbunătățește abilitățile de învățare

Între muzică și matematică există o strânsă legătură. Prin înțelegerea bătăii, ritmului și gamelor, copiii învață cum să împartă și să creeze fracții.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.