Dacă ai bebeluș și îl alăptezi, trebuie să știi că de obicei, culoarea laptelui matern este galbenă, albă, transparentă, bej sau cu nuanță albăstruie. Există însă cazuri când aceasta se modifică. Care e motivul din care laptele matern își schimbă culoarea, află din acest articol!
Uneori, chiar în decursul unei singure zile, laptele matern poate avea culori diferite. Astfel, în funcție de ce mănânci și ce bei, ar putea fi verzui, roz sau chiar roșu și maroniu.
Tipuri de lapte
De la naștere, laptele își modifică atât cantitatea și compoziția, cât și culoarea. Astfel, avem mai multe tipuri de lapte:
Colostru – primul lapte, care poate fi transparent și subțire, galben sau portocaliu și mai gros ca și consistență, în dependență de nivelul de beta caroten pe care-l conține.
Laptele de tranziție – care apare după primele zile de colostru, timp de două săptămâni. Culoarea laptelui se schimba din galben în alb.
Laptele matur – apare după aproximativ două săptămâni de la naștere. Culoarea acestuia variază în funcție de cantitatea de grăsimi conținută.
Laptele de început – apare în timpul alăptării, înainte de a curge din sân laptele matern. Este un lapte mai subțire, de o culoare transparentă sau cu o nuanță albăstruie.
Laptele de sfârșit – este un lapte cu o consistență mai cremoasă, mai groasă, de culoare albă sau cu o tentă gălbuie.
Culori neobișnuite ale laptelui matern
Este normal ca laptele să își schimbe culoarea. Acest lucru nu influențează calitatea și nu prezintă vreun pericol pentru bebeluș.
Laptele verde – această s-au nuanță apare dupa ce consumi alimente sau băuturi de culoare verde.
Laptele roz, portocaliu sau roșu – dacă ai consumat sfeclă roșie sau băuturi roșii sau portocalii, laptele va căpăta aceste nuanțe, de aceea nu trebuie să te îngrijorezi.
Laptele maro sau stacojiu – de obicei, laptele are această culoare atunci când din conductele galactofore sau din mameloanele crăpate se scurge sânge. Dacă acest lucru nu încetează în câteva zile și observi sânge în lapte și după o săptămână, atunci solicită opinia unui medic specialist.
Laptele matern negru – în cazul în care administrezi antibiotice, laptele poate avea această culoare. Înainte de a-ți prescrie orice medicație, este foarte important ca medicul să știe că alăptezi.
Toate modificările de consistență și culoare ale laptelui sunt absolut normale, însă dacă ai anumite îngrijorări su nelămuriri, mergi la medic.
Sursa foto – Unsplash